-
Haps
-
Jak przygotować
- Faszerowanie ziemniaków to strata czasu? Spróbowałam i... jejku, jakie to pyszne. Zrobię znowu
Faszerowanie ziemniaków to strata czasu? Spróbowałam i... jejku, jakie to pyszne. Zrobię znowu
Faszerowane ziemniaki to nieco niewdzięczne danie. Wiele osób twierdzi, że nie da się nimi najeść, a o wykwintnym smaku można zapomnieć. Nic bardziej mylnego! Faszerując to warzywo, można zrobić naprawdę pyszny i sycący obiad.
Ziemniaki faszerowane można przygotować stosunkowo szybko i bez dużego nakładu pracy. Wystarczy, że posiekamy wszystkie składniki na farsz, a następnie umieścimy w ziemniaku i piekarniku. To bardzo prosty i efektowny obiad, którym naje się cała rodzina.
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Tani obiad dla całej rodziny. Faszerowane ziemniaki - przepis
Przepis na faszerowane ziemniaki poleciła mi moja koleżanka. Nie mogła nachwalić się, jak świetnie smakują i szybko znikają z talerzy członków jej rodziny. Postanowiłam to sprawdzić i nie zawiodłam się.
Składniki:
- 8 średniej wielkości ziemniaków,
- 300 g pieczarek,
- 100 g sera żółtego,
- cebula,
- 200 g boczku lub dowolnej wędliny,
- 2 łyżki oliwy,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- pół łyżeczki tymianku,
- pół łyżeczki rozmarynu,
- sól i pieprz.
Najlepsze faszerowane ziemniaki z boczkiem - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, by były czyste. Gotujemy je w całości na pół miękko przez 15 min. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Przestudzone ziemniaki kroimy na pół i przy pomocy łyżki delikatnie wydrążamy miąższ.
- Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy w kostkę.
- Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy około 10 minut do wyparowania wody. Dodajemy boczek. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy 1/3 miąższu ziemniaków I drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Wydrążone połówki ziemniaków napełniamy przygotowanym farszem i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wierzch posypujemy startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem i posypujemy resztą przypraw.
- Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podajemy z ulubioną surówką lub keczupem. Smacznego!