Faszerowanie ziemniaków to strata czasu? Spróbowałam i... jejku, jakie to pyszne. Zrobię znowu

Faszerowane ziemniaki to nieco niewdzięczne danie. Wiele osób twierdzi, że nie da się nimi najeść, a o wykwintnym smaku można zapomnieć. Nic bardziej mylnego! Faszerując to warzywo, można zrobić naprawdę pyszny i sycący obiad.

Ziemniaki faszerowane można przygotować stosunkowo szybko i bez dużego nakładu pracy. Wystarczy, że posiekamy wszystkie składniki na farsz, a następnie umieścimy w ziemniaku i piekarniku. To bardzo prosty i efektowny obiad, którym naje się cała rodzina.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Tani obiad dla całej rodziny. Faszerowane ziemniaki - przepis 

Przepis na faszerowane ziemniaki poleciła mi moja koleżanka. Nie mogła nachwalić się, jak świetnie smakują i szybko znikają z talerzy członków jej rodziny. Postanowiłam to sprawdzić i nie zawiodłam się.  

Składniki: 

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 300 g pieczarek, 
  • 100 g sera żółtego, 
  • cebula, 
  • 200 g boczku lub dowolnej wędliny, 
  • 2 łyżki oliwy
  • pół pęczka natki pietruszki, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej, 
  • pół łyżeczki tymianku, 
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz. 

Najlepsze faszerowane ziemniaki z boczkiem - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie szorujemy, by były czyste. Gotujemy je w całości na pół miękko przez 15 min. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.  
  2. Przestudzone ziemniaki kroimy na pół i przy pomocy łyżki delikatnie wydrążamy miąższ. 
  3. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy w kostkę. 
  4. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy około 10 minut do wyparowania wody. Dodajemy boczek. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy 1/3 miąższu ziemniaków I drobno posiekaną natkę pietruszki.  
  5. Wydrążone połówki ziemniaków napełniamy przygotowanym farszem i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wierzch posypujemy startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem i posypujemy resztą przypraw. 
  6. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podajemy z ulubioną surówką lub keczupem. Smacznego! 
Więcej o: