Drób to jedno z najczęściej wykorzystywanych w kuchni mięs. Jest nie tylko w miarę tanie, ale i o niskiej zawartości tłuszczu. Można je przyrządzić na wiele sposobów - upiec, ugrillować, usmażyć, a nawet udusić. Kurczak pasuje też do większości dodatków. Świetnie komponuje się ze wszystkimi warzywami, a podany w towarzystwie surówki smakuje wręcz obłędnie. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na znakomity obiad z kurczakiem.
Przygotowanie kurczaka w sosie pieczarkowym jest bajecznie proste i nie wymaga żadnych zawiłych działań. Wystarczy, że wszystko usmażymy i odpowiednio doprawimy, a w efekcie otrzymamy pyszny posiłek dla kilku osób. Nasza wypróbowana receptura sprawdzi się zarówno amatorom kulinariów, jak i bardziej zaawansowanym w sztuce kucharzenia. Jeśli szukasz pomysłu na smaczny obiad po ciężkim dniu - świetnie trafiłeś.
Składniki:
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż obraną i posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zarumieni, dodaj pokrojonego w kostkę lub paski fileta z kurczaka. Całość smaż przez kilka minut, co jakiś czas przewracając mięso, aby usmażyło się równomiernie.
Do podsmażonego kurczaka dorzuć umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. W międzyczasie zagotuj makaron w osolonym wrzątku i wymieszaj składniki na sos. W miseczce połącz gęstą śmietankę, jogurt oraz przyprawy: zioła prowansalskie, rozmaryn, sól i pieprz. Dodaj także nieco ciepłej wody i posiekaną pietruszkę lub koperek. Gotowy sos wlej na patelnię z mięsem i duś wszytko pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pysznego kurczaka w sosie pieczarkowym podawaj z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego!