Genialny deser, który czuć w całym domu. Jest 100 razy lepszy niż pączki i racuchy razem wzięte

Dla miłośników owoców i ciasta drożdżowego mamy coś specjalnego. To ślimaczki, które zaserwowane znikają w mgnieniu oka. Słodkie nadzienie i domowy lukier sprawiają, że nikt nie może się im oprzeć. Taka mieszanka smaków przyciągnie do siebie nawet tych, którzy nie przepadają za słodkościami.

Pieczone roladki znamy pod wieloma różnymi formami. Ciasto tak naprawdę można wypełnić czymkolwiek się chce, więc wersji jest multum. My tym razem postanowiliśmy na słodkie nadzienie, które wypieczone, a później polane słodkim lukrem staje się przepyszne. Jak więc wykonać ten deser?

Zobacz wideo Sombrera z głów przed roladkami z awokado i kurczakiem

Nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy wykonać pulchne i miękkie ciasto drożdżowe, a później wysmarować je podsmażonymi jabłkami. By owoce miały pełniejszy smak, dodaj do nich cynamonem lub wanilię. Takie ciasto zawija się w roladę, kroi na kawałki i piecze na złoty kolor. Tak jak wspomnieliśmy, można je podawać z lukrem lub posypane cukrem pudrem.

Przepis na jabłkowe ślimaczki

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 30 g cukru,
  • łyżeczka suchych drożdży,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • jajko.

Składniki na nadzienie

  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 30 g masła.

Składniki dodatkowe

  • 100 g cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Pozostaw na około 10 minut, aż drożdże się aktywują.
  2. W tym czasie, w dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z solą. Dodaj wcześniej roztopione i lekko schłodzone masło, a także jajko, następnie wlej drożdże wymieszane z mlekiem i cukrem.
  3. Ciasto energicznie zagnieć, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki.
  4. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i pozostaw je do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  5. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W rondelku podsmaż obrane i pokrojone w kostkę jabłka wraz z masłem, cukrem i cynamonem. Co jakiś czas mieszaj i smaż do momentu, aż staną się miękkie. Następnie pozostaw je do ostudzenia.
  6. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około pół centymetra.
  7. Na gotowym placku rozłóż równomiernie przygotowane jabłka. Zwijaj ciasto, tworząc roladę. Następnie pokrój ją na kawałki o grubości około 2 cm.
  8. Przygotowane kawałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20-25 minut, aż ślimaczki staną się złociste.
  9. Po wypieczeniu i wystudzeniu, polej je domowym lukrem wykonanym z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego!
Więcej o: