• Link został skopiowany

Genialny deser, który czuć w całym domu. Jest 100 razy lepszy niż pączki i racuchy razem wzięte

Dla miłośników owoców i ciasta drożdżowego mamy coś specjalnego. To ślimaczki, które zaserwowane znikają w mgnieniu oka. Słodkie nadzienie i domowy lukier sprawiają, że nikt nie może się im oprzeć. Taka mieszanka smaków przyciągnie do siebie nawet tych, którzy nie przepadają za słodkościami.
Jabłkowe ślimaki / Jabłka w cieście drożdżowym
Fot. Shutterstock, matka_Wariatka

Pieczone roladki znamy pod wieloma różnymi formami. Ciasto tak naprawdę można wypełnić czymkolwiek się chce, więc wersji jest multum. My tym razem postanowiliśmy na słodkie nadzienie, które wypieczone, a później polane słodkim lukrem staje się przepyszne. Jak więc wykonać ten deser?

Zobacz wideo Sombrera z głów przed roladkami z awokado i kurczakiem

Nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy wykonać pulchne i miękkie ciasto drożdżowe, a później wysmarować je podsmażonymi jabłkami. By owoce miały pełniejszy smak, dodaj do nich cynamonem lub wanilię. Takie ciasto zawija się w roladę, kroi na kawałki i piecze na złoty kolor. Tak jak wspomnieliśmy, można je podawać z lukrem lub posypane cukrem pudrem.

Przepis na jabłkowe ślimaczki

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 30 g cukru,
  • łyżeczka suchych drożdży,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • jajko.

Składniki na nadzienie

  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 30 g masła.

Składniki dodatkowe

  • 100 g cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Pozostaw na około 10 minut, aż drożdże się aktywują.
  2. W tym czasie, w dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z solą. Dodaj wcześniej roztopione i lekko schłodzone masło, a także jajko, następnie wlej drożdże wymieszane z mlekiem i cukrem.
  3. Ciasto energicznie zagnieć, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki.
  4. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i pozostaw je do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  5. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W rondelku podsmaż obrane i pokrojone w kostkę jabłka wraz z masłem, cukrem i cynamonem. Co jakiś czas mieszaj i smaż do momentu, aż staną się miękkie. Następnie pozostaw je do ostudzenia.
  6. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około pół centymetra.
  7. Na gotowym placku rozłóż równomiernie przygotowane jabłka. Zwijaj ciasto, tworząc roladę. Następnie pokrój ją na kawałki o grubości około 2 cm.
  8. Przygotowane kawałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20-25 minut, aż ślimaczki staną się złociste.
  9. Po wypieczeniu i wystudzeniu, polej je domowym lukrem wykonanym z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego!
Więcej o: