Kucharka papieża pokazała, jak zrobić gołąbki. Każda babcia może wzorować się na tym przepisie

Gołąbki to danie, które zna każdy z nas. Ich przygotowanie wymaga od nas cierpliwości, ale ich smak rekompensuje wszystko. By wyszły one odpowiednio dobre, musimy mieć sprawdzony przepis. Siostra Aniela podzieliła się swoją recepturą, która jest niezastąpiona.

Siostra Aniela znana jest z gotowania dla samego papieża i głów kościoła. Teraz można zasmakować jej przepisów dzięki programowi „Anielska kuchnia". To właśnie tam pokazuje, jak gotować smacznie i pożywnie. Jej autorski przepis na gołąbki musi poznać każdy, kto uwielbia to danie.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki

W jej wykonaniu ich przygotowanie wygląda na ekspresowe. Sama również wspomniała, że pomimo że to danie wygląda na skomplikowane, wcale takie nie jest. Wszystko jest kwestią odpowiednich składników i wprawy. Siostra Aniela podaje je z domowym sosem pomidorowym, dzięki któremu farsz zyskuje na smaku.

Przepis na gołąbki siostry Anieli

Składniki na gołąbki

  • 500 g ryżu,
  • 1 l wody,
  • łyżka masła,
  • główka kapusty,
  • 400 g mięsa gotowanego, może być to mięso z rosołu,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos pomidorowy

  • 50 g masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • rosół lub woda,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • przecier pomidorowy.

Sposób przygotowania

  1. Główkę kapusty gotuj do miękkości liści i do momentu, kiedy będą odchodzić od całości. Liście pozostaw do przestygnięcia, a następnie odetnij najtwardszą ich część.
  2. Pół kilo ryżu zalej 1 l wody i ugotuj z niewielką ilością soli i łyżką masła. Stosuj się do instrukcji znajdującej się na opakowaniu.
  3. Ugotowane mięso przemiel za pomocą maszynki i umieść w dużej misce wraz z ugotowanym i odcedzonym ryżem. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  4. Na zimne liście układaj garść przygotowanego farszu i zawiń je dokładnie jak krokiety.
  5. Przygotowane gołąbki układaj na dnie garnka, który wyłożony jest liśćmi kapusty. Gołąbki rozmieść dość ciasno, aby podczas gotowania się nie rozpadły. Czynność powtarzaj do wykorzystania składników.
  6. Tak ułożone zalej bulionem i wierzch przykryj kolejną porcją liści.
  7. Całość duś na średnim ogniu pod przykryciem przez niecałą godzinę.
  8. W czasie duszenia przygotuj sos pomidorowy. Do garnka wrzuć masło i gdy się rozpuści wsyp przesianą mąkę, wymieszaj. Takim sposobem zrób zasmażkę.
  9. Do gotowej zasmażki dolej szklankę wody lub bulionu oraz 2 szklanki przecieru pomidorowego. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj śmietanę, sól oraz pieprz. Duszone gołąbki podawaj oblane domowym sosem pomidorowym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.