Niebiańsko mięciutkie kopytka cioci Krysi. Nie tylko skład ma znaczenie, technika to podstawa

Szybki obiad nie kończy się na makaronach i gotowcach ze słoika. Przepis na kopytka cioci Krysi to prawdziwe mistrzostwo, które wymaga jedynie kilku składników. Rodzaj ziemniaków to podstawa jednak równie istotna jest słynna metoda czwórki.

Najprostsze rozwiązania często okazują się być tymi najlepszymi, właśnie dlatego warto poznać przepis na obłędne kopytka cioci Krysi. To proste danie zachwyci największych smakoszy, kluczem do sukcesu są jednak szczegóły. Odpowiedni skład to nie wszystko - poznaj sekret, który doprowadzi cię do perfekcji. 

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Kopytka cioci Krysi zawsze wychodzą idealnie. Powód? Technika czwórki 

Kopytka to danie, które można podać na wiele sposobów, dzięki czemu ten wyjątkowy smak prawie nigdy się nie znudzi. Ziemniaczane poduszeczki można serwować na słodko, ale także ze słonymi dodatkami. Sukcesem jest jednak odpowiednia masa, a tu królują szczegóły takie jak gramatura produktów i odpowiednia technika. 

Najlepsze kopytka wychodzą wtedy, kiedy zachowamy idealny balans między ziemniakami a mąką. Smakowite poduszeczki lubią jednak płatać figle, przez co wychodzą twarde lub rozpadają się podczas gotowania. Właśnie dlatego ciocia Krysia radzi sięgnąć po metodę czwórki, którą wiele gospodyń stosuje podczas przygotowywania klusek śląskich. Wystarczy zatem podzielić ciasto na cztery części, a w miejsce jednej porcji wsypać mąkę - to złote proporcje, które zwiastują niebiańską ucztę. 

Przepis na idealne kopytka - ciocia Krysia ma niezawodny patent 

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • jajko,
  • szklanka mąki pszennej,
  • skrobia ziemniaczana (proporcje poniżej),
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania ziemniaków. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka, zalej zimną wodą, delikatnie posól i postaw na palniku. 
  2. Miękkie ziemniaki odcedź i jeszcze gorące dokładnie rozbij na puree lub przeciśnij przez praskę.
  3. Ziemniaczaną masę przełóż do miski i podziel na cztery równe części. Jedną z czterech części wyciągnij ostrożnie za pomocą łyżki. W jej miejsce wsyp skrobię ziemniaczaną - to właśnie ta mistrzowska metoda czwórki. 
  4. Do ziemniaków wbij jajko, dodaj mąkę pszenną i odrobinę soli. Wszystkie składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto i uformuj w wałek. 
  5. Podziel wałek na trzy części, z każdej zrób mniejszy i wycinaj skośne kopytka.
  6. Gotuj osolonej wodzie do czasu wypłynięcia. Gotowe kopytka serwuj z ulubionymi dodatkami, smacznego! Polecamy masło z cukrem, skwarki oraz mięsne lub grzybowe sosy - takie zestawienia z pewnością zasmakuje każdemu. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA