Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były pyszne, chrupiące i najlepsze na obiad? Przepis jest banalny, ale ja dodaję do nich coś ekstra. Nie istnieje lepszy trik na placuszki - wystarczy najbardziej polski dodatek - kroisz go do sałatek i wrzucasz do zupy.
istock/@robert6666
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na placki ziemniaczane zna chyba każdy. Ja jednak ostatnio postawiłam na drobinę kulinarnego szaleństwa i dodałam do ciasta starte i odciśnięte ogórki kiszone. Placki wyszły chrupiące i wilgotne jednocześnie, a ja z miejsca przepadłam. Podane z kleksem śmietany i odrobiną wędzonej ryby to uczta dla zmysłów. Już nigdy nie zrobię placków ziemniaczanych inaczej.
REKLAMA
Zobacz wideo
Placki ziemniaczane - przepis z najbardziej polskim dodatkiem
Składniki:
1 kg ziemniaków mączystych,
2 jajka,
1 większa cebula,
ok. 300 g ogórków kiszonych,
3 łyżki mąki,
sól do smaku,
łyżka kwaśnej śmietany,
olej do smażenia.
Placki ziemniaczane z ogórkami - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz i umyj. Następnie zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach lub zmiel w maszynce. Następnie porządnie je odciśnij i przełóż do miski. Wodę jednak zachowaj - poczekaj, aż na dnie osadzi się skrobia.
Do startych ziemniaków dodaj cebulę stratą na tarce oraz starte ogórki. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę zaś na tarce o drobnych oczkach. Dodaj skrobię z wody po ziemniakach, jajka oraz śmietanę i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący, możesz zacząć smażyć placki. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron, aż placki będą złociste.
Wskazówka: Starte ogórki kiszone warto porządnie odcisnąć z nadmiaru soku. Wówczas placki ziemniaczane będą dużo bardziej chrupiące, a ciasto zwarte. Sok z ogórków po prostu wypij - zapewnisz sobie tym sposobem prawdziwą bombę witaminową i naturalne wsparcie dla jelit.