Przepis na placki ziemniaczane wzbogaciłam typowo polskim dodatkiem. Lepszych nie jadłam

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były pyszne, chrupiące i najlepsze na obiad? Przepis jest banalny, ale ja dodaję do nich coś ekstra. Nie istnieje lepszy trik na placuszki - wystarczy najbardziej polski dodatek - kroisz go do sałatek i wrzucasz do zupy.

Przepis na placki ziemniaczane zna chyba każdy. Ja jednak ostatnio postawiłam na drobinę kulinarnego szaleństwa i dodałam do ciasta starte i odciśnięte ogórki kiszone. Placki wyszły chrupiące i wilgotne jednocześnie, a ja z miejsca przepadłam. Podane z kleksem śmietany i odrobiną wędzonej ryby to uczta dla zmysłów. Już nigdy nie zrobię placków ziemniaczanych inaczej. 

Zobacz wideo

Placki ziemniaczane - przepis z najbardziej polskim dodatkiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych,
  • 2 jajka,
  • 1 większa cebula,
  • ok. 300 g ogórków kiszonych,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól do smaku,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • olej do smażenia.

Placki ziemniaczane z ogórkami - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Następnie zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach lub zmiel w maszynce. Następnie porządnie je odciśnij i przełóż do miski. Wodę jednak zachowaj - poczekaj, aż na dnie osadzi się skrobia. 
  2. Do startych ziemniaków dodaj cebulę stratą na tarce oraz starte ogórki. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę zaś na tarce o drobnych oczkach. Dodaj skrobię z wody po ziemniakach, jajka oraz śmietanę i sól. Całość dokładnie wymieszaj. 
  3. Na patelni rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący, możesz zacząć smażyć placki. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron, aż placki będą złociste.

Wskazówka: Starte ogórki kiszone warto porządnie odcisnąć z nadmiaru soku. Wówczas placki ziemniaczane będą dużo bardziej chrupiące, a ciasto zwarte. Sok z ogórków po prostu wypij - zapewnisz sobie tym sposobem prawdziwą bombę witaminową i naturalne wsparcie dla jelit. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.