Chrapka na coś słodkiego? Spróbuj szybkie ciasto ucierane z truskawkami. Potrzebujesz tylko kilku składników

Ciasto ucierane z truskawkami doskonale sprawdzi się jako przekąska do pracy lub dodatek do popołudniowej kawy. Przygotowuje się je ekspresowo, a co najlepsze - upieczesz je z zaledwie kilku łatwo dostępnych składników.

Ucierane ciasto z truskawkami to prosty deser, który każdy może samodzielnie wykonać w zaciszu domu. Słodki smak owoców sprawia, że czujemy, jakby lato już się do nas zbliżało. Poniższy przepis przyda ci się, zwłaszcza jeśli w ciągu dnia nie masz dużo czasu na przebywanie w kuchni, a mimo to marzy ci się smaczny podwieczorek w towarzystwie kawy czy herbaty. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Przepis na szybkie ucierane ciasto. Truskawki przywołują na myśl wspomnienie letniego popołudnia

Ucierane ciasto jest jednym z najprostszych i najszybszych wypieków, jakie można samemu przygotować. Nie potrzebujesz w tym celu ani zaawansowanych umiejętności cukierniczych, ani drogich produktów. Wszystkie składniki potrzebne do ciasta znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Gwarantujemy jednak, że większość z nich i tak masz już w swoich kuchennych szafkach. Stosuj się naszych wskazówek, a już wkrótce będziesz się zajadać wyjątkowo miękkim i puszystym smakołykiem, które dosłownie rozpływa się w ustach. Do dzieła!

Składniki:

  • 550 g truskawek,
  • 110 g drobnego cukru,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 100 ml oleju,
  • 4 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Ciasto ucierane z truskawkami. Sposób przygotowania

Zacznij od rozbicia jajek. Białka ostrożnie oddziel od żółtek, a następnie ubij białka z solą na sztywną pianę. Do powstałej masy stopniowo dodawaj cukier, nie przestając ubijać. Żółtka roztrzep, a następnie przelej do białej pianki i wymieszaj. Cały czas mieszając, wlej olej roślinny. Na koniec dodaj partiami przesianą przez sitko mąkę. Całość delikatnie połącz, najlepiej za pomocą szpatułki.

Gotowe ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, a na wierzch wyłóż umyte i przepołowione truskawki. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw ciasto na chwilę do ostudzenia, a potem śmiało się nim zajadaj. Możesz też dodatkowo oprószyć je delikatnie cukrem pudrem lub oblać domowym lukrem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.