Ucierane ciasto z truskawkami to prosty deser, który każdy może samodzielnie wykonać w zaciszu domu. Słodki smak owoców sprawia, że czujemy, jakby lato już się do nas zbliżało. Poniższy przepis przyda ci się, zwłaszcza jeśli w ciągu dnia nie masz dużo czasu na przebywanie w kuchni, a mimo to marzy ci się smaczny podwieczorek w towarzystwie kawy czy herbaty.
Ucierane ciasto jest jednym z najprostszych i najszybszych wypieków, jakie można samemu przygotować. Nie potrzebujesz w tym celu ani zaawansowanych umiejętności cukierniczych, ani drogich produktów. Wszystkie składniki potrzebne do ciasta znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Gwarantujemy jednak, że większość z nich i tak masz już w swoich kuchennych szafkach. Stosuj się naszych wskazówek, a już wkrótce będziesz się zajadać wyjątkowo miękkim i puszystym smakołykiem, które dosłownie rozpływa się w ustach. Do dzieła!
Składniki:
Zacznij od rozbicia jajek. Białka ostrożnie oddziel od żółtek, a następnie ubij białka z solą na sztywną pianę. Do powstałej masy stopniowo dodawaj cukier, nie przestając ubijać. Żółtka roztrzep, a następnie przelej do białej pianki i wymieszaj. Cały czas mieszając, wlej olej roślinny. Na koniec dodaj partiami przesianą przez sitko mąkę. Całość delikatnie połącz, najlepiej za pomocą szpatułki.
Gotowe ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, a na wierzch wyłóż umyte i przepołowione truskawki. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw ciasto na chwilę do ostudzenia, a potem śmiało się nim zajadaj. Możesz też dodatkowo oprószyć je delikatnie cukrem pudrem lub oblać domowym lukrem. Smacznego!