Łazanki z kapustą i pieczarkami to od lat hit mojej babci. Robi się je błyskawicznie, ale łatwo o błąd

Łazanki z kapustą i pieczarkami to danie, które przywodzi mi na myśl wspomnienia z dzieciństwa. Babcia przygotowywała je co tydzień, a my zajadaliśmy się w najlepsze. Ostatnio zdradziła mi przepis na moją ukochaną potrawę z dzieciństwa. Okazuje się, że łatwo popełnić błąd.

Łazanki to idealna propozycja na zimowy obiad. Obecnie jest to potrawa nieco zapomniana, jednak zdecydowanie warto podać ją raz na jakiś czas w swoim domu. Dorosłym z pewnością przypomni czas dzieciństwa, a dzieciom pozwoli poznać nowe smaki. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Łazanki z kapustą i pieczarkami - przepis. Tego błędu nie popełniaj 

Przygotowując, łazanki z kapustą i pieczarkami, nie wolno popełniać tego błędu. Babcia zawsze zwracała uwagę na to, by gotować makaron krócej niż na opakowaniu. Warto pamiętać, że później będziemy podgrzewać go razem z kapustą, więc może się rozpadać. Powinniśmy zatem ugotować go al dente.  

Składniki: 

  • 200-300 g makaronu świderki czy kokardki, 
  • 300 g kapusta kiszona, 
  • 500 g  pieczarek
  • 2 cebule, 
  • 0,5 l wody, 
  • liść laurowy, 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego, 
  • pół łyżeczki kminku, 
  • oliwa do smażenia, 
  • sól i pieprz. 

Jak zrobić łazanki bez mięsa? To bardzo proste. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Kroimy kiszoną kapustę w drobne kawałki. Wszystko przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki kminku. Składniki zalewamy wodą. Gotujemy wszystko przez minimum pół godziny.  
  2. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na oliwie. Przekładamy do garnka z kapustą i zagotowujemy. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Gotujemy makaron, ale 2-3 minuty krócej niż zgodnie z informacją na opakowaniu. Zmięknie później, gdy będzie gotowany z kapustą. 
  4. Następnie kroimy drobno drugą cebulę. Podsmażamy na gorącym tłuszczu i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy i przekładamy do kapusty. 
  5. Odcedzamy makaron i dodajemy go do garnka z kapustą. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty i gotowe. Możemy podać łazanki posypane serem tartym. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.