Łazanki to idealna propozycja na zimowy obiad. Obecnie jest to potrawa nieco zapomniana, jednak zdecydowanie warto podać ją raz na jakiś czas w swoim domu. Dorosłym z pewnością przypomni czas dzieciństwa, a dzieciom pozwoli poznać nowe smaki.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Łazanki z kapustą i pieczarkami - przepis. Tego błędu nie popełniaj
Przygotowując, łazanki z kapustą i pieczarkami, nie wolno popełniać tego błędu. Babcia zawsze zwracała uwagę na to, by gotować makaron krócej niż na opakowaniu. Warto pamiętać, że później będziemy podgrzewać go razem z kapustą, więc może się rozpadać. Powinniśmy zatem ugotować go al dente.
Składniki:
- 200-300 g makaronu świderki czy kokardki,
- 300 g kapusta kiszona,
- 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 0,5 l wody,
- liść laurowy,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- pół łyżeczki kminku,
- oliwa do smażenia,
- sól i pieprz.
Jak zrobić łazanki bez mięsa? To bardzo proste. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Kroimy kiszoną kapustę w drobne kawałki. Wszystko przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki kminku. Składniki zalewamy wodą. Gotujemy wszystko przez minimum pół godziny.
- Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na oliwie. Przekładamy do garnka z kapustą i zagotowujemy. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotujemy makaron, ale 2-3 minuty krócej niż zgodnie z informacją na opakowaniu. Zmięknie później, gdy będzie gotowany z kapustą.
- Następnie kroimy drobno drugą cebulę. Podsmażamy na gorącym tłuszczu i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy i przekładamy do kapusty.
- Odcedzamy makaron i dodajemy go do garnka z kapustą. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty i gotowe. Możemy podać łazanki posypane serem tartym.