Jak pomidorowa to tylko w tym wydaniu. Zapomnij o koncentracie, babciny przepis to najlepsze składniki

Profanacja zupy pomidorowej to koszmar rodem ze szkolnej stołówki czy barów mlecznych. Klasyka polskiej kuchni jest jednak wyjątkowo prosta. przygotowaniu. Wystarczy sięgnąć po dobre jakościowo produkty i zapomnieć o koncentracie czy chemicznych przyprawach. Tu króluje zasada - im prościej, tym lepiej.

Zupa pomidorowa to klasyka obiadowa, która często gości na naszych stołach. o kultowe danie niestety dalekie jest od ideału, a wszystko przez korzystanie z wszelakich kostek, sklepowych bulionów i co najgorsze nieświeżych pomidorów. Tymczasem babciny przepis to bułka z masłem - smak jednak uchodzi za prawdziwą poezję smaków. 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Pomidorowa jak marzenie. Zapomnij o koncentracie i sięgnij po te składniki 

Chociaż pomidorówka jest jedną z najpopularniejszych zup, niemal w każdym domu przepis na nią nieco się różni. Zamiast zatem po raz kolejny popełniać błędy kardynalne i sięgać po chemiczne buliony czy sklepowe gotowce, zrób zupę jak u babci. Potrzebny będzie do tego świeży i dobry jakościowo skład. Kluczem do sukcesu są pomidory, ale także baza w postaci rosołu lub warzywnego bulionu, solidna porcja masła, cebuli i garść ziół. Bez tego ani rusz! 

Klasyczna zupa pomidorowa to nic trudnego. Warto jednak wiedzieć, że wiele zależy od jakości wybranych składników. Zamiast iść zatem na skróty, warto postawić na dobrej jakości, świeże, dorodne pomidory, czy kremowy nabiał. Warto też wspomnieć o duszeniu warzyw na maśle i późniejszym blendowaniu. Babcia miała na to niezawodną metodę i tak przygotowaną pulpę przeciskała do rosołu przez metalowe sito - całość była nieziemsko kremowa i pełna aromatów. 

Przepis na zupę pomidorową jak u babci. Sekret tkwi w... maśle 

Składniki: 

  • kilogram pomidorów malinowych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • litr rosołu drobiowego,
  • solidna łyżka masła,
  • cebula,
  • odrobina oliwy,
  • bazylia lub zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • śmietana 30 proc.,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • do podania ryż lub makaron. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od nacięcia pomidorów, sparzenia ich i obrania ze skórki. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć na rozgrzaną oliwę.
  2. Do pomidorów dodaj pokrojoną w piórka cebule, a gdy całość po kilku minutach ładnie się zarumieni, przeciśnięty przez praskę czosnek i hojną łyżkę masła. Teraz jest także idealny moment na dodanie wszystkich ziół. Duś wszystko minimum 20-30 minut na małym gazie.
  3. W tym czasie podgrzej bulion. Gdy będzie ciepły, przełóż podduszone i rozpadające się pomidory. 
  4. Wskazówka - jeśli preferujesz gładką i delikatną konsystencję zupy, możesz przetrzeć pomidory przez metalowe sito, zupę można także zblendować - wówczas całość nabierze pysznego smaku.
  5. Zupę gotuj jeszcze przez kolejne 15-20 minut - w tym czasie wszystkie smaki pięknie przenikną i oddadzą smak. Na koniec wlej do pomidorówki śmietankę i wrzuć świeżo posiekaną natkę lub koperek. Całość dopraw i serwuj z makaronem lub ryżem. Smacznego!
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.