Od 20 lat niezmiennie jest najpopularniejszym sosem. Zrobienie go w domu jest jak bułka z masłem

To jeden z najlepszych i najbardziej uniwersalnych sosów pod słońcem. Łatwiej byłoby wymienić, do czego nie pasuje, niż do czego pasuje. Jest składnikiem pizzy i makaronów. Dodaje się go do gołąbków i pulpetów. Podbija smak faszerowanych warzyw. Według jednego z narzędzi Google'a, jest od 20 lat najpopularniejszym sosem. Warto więc mieć kilka słoiczków w domu. Wiesz już o który sos chodzi? Oczywiście o sos pomidorowy.

Według Trends Time Capsule, narzędzia Google, w którym można sprawdzić, jak popularna w danym roku (od 1999) była konkretna fraza wpisywana przez internautów w wyszukiwarce, wśród sosów od 20 lat króluje sos pomidorowy. Począwszy od 2004 roku aż do 2023 znajdował się na pierwszym miejscu, a więc to jego najczęściej szukali użytkownicy. Co ciekawe, w 2003 nie było go nawet w pierwszej piątce. Wówczas rządził i dzielił sos alfredo, na drugim miejscu był ostry sos, na trzecim sos do pizzy, na czwartym sos do spaghetti, a na piątym sos holenderski. Oczywiście można by uznać z dużym prawdopodobieństwem, że zarówno sos do pizzy, jak i do spaghetti to właśnie sos pomidorowy, jednak chodzi o samo sformułowanie. 

Zobacz wideo Pasta all'Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Od 20 lat jednak to sos pomidorowy, wymieniony z nazwy, jest niekwestionowanym liderem. W ubiegłym roku wyprzedził sos sojowy (miejsce drugie), beszamelowy (trzecie), bolognese (czwarte) i ostry sos (piąte). Zupełnie nas to nie dziwi, bo jest niezwykle uniwersalny, świetnie komponuje się z wieloma potrawami i przede wszystkim doskonale smakuje. Najlepiej, jeśli jest zrobiony samodzielnie w domu i ze świeżych pomidorów. Mamy dla was taki przepis.

Domowy przepis na sos pomidorowy. Zrobienie go to pestka

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • sól,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Na pomidorach natnij krzyżyki i włóż do garnka lub miski. Wlej wrzątek i zostaw w nim warzywa na około trzy minuty. Z wyparzonych pomidorów ostrożnie zdejmij skórkę. Drobno je pokrój. Wrzuć do garnka i gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu.

Po tym czasie zmiksuj je na sos. Dopraw oregano i innymi przyprawami (jeśli masz ochotę) do smaku. Gotuj dość długo na małym ogniu, aż sos uzyska pożądaną konsystencję. Czosnek i cebulę obierz. Posiekaj drobno i dorzuć do garnka z pomidorami. Dolej dwie łyżki oliwy, ponownie dopraw oregano, odrobiną soli i duś przez kilka minut. Na koniec dosyp jeszcze cukier i gotuj sos pod przykryciem przez około 20 minut. Gotowy sos przełóż do słoiczków i obróć do góry dnem, aby się zawekowały.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.