-
Haps
-
Jak przygotować
- Prosty deser prosto z Francji. Ten przepis ma 126 lat, a dalej zachwyca i zachęca do zrobienia
Prosty deser prosto z Francji. Ten przepis ma 126 lat, a dalej zachwyca i zachęca do zrobienia
Francuskie przysmaki wzbudzają wielkie emocje. Jednak nie można powiedzieć, że nie są one smaczne. Przykładem apetycznego deseru jest tarta z owocami i karmelem. Po wypieczeniu jej kawałki rozchodzą się w ekspresowym tempie. Warto zrobić od razu dwie porcje.
Tarte Tatin to francuskie ciasto, które słynie z karmelizowanych owoców, zazwyczaj jabłek, ułożonych na cieście i podawanych odwrócone, czyli z owocami na wierzchu. Jego historia sięga 1898 roku, kiedy to siostry Tatin z Hotelu Tatin w Lamotte-Beuvron przypadkowo je stworzyły. Od tamtej pory tarta wykonywana jest przez wielu kucharzy, których urzekł jej smak.
Zobacz wideo Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową
Przepis na Tarte Tatin jest prosty. Pierwszym krokiem jest przygotowanie karmelu poprzez rozpuszczenie cukru w rondlu z grubym dnem, a następnie dodanie masła i jabłek pokrojonych w ćwiartki. Jabłka są duszone w karmelu, aż zmiękną i zaczną się karmelizować. Tarte Tatin jest często podawane na ciepło, najlepiej z dodatkiem bita śmietany lub lodami waniliowymi. Delikatna konsystencja i karmelizowany smak owoców sprawiają, że jest apetyczne i aromatyczne.
Przepis na francuski deser tarte tatin
Składniki
- 8 kwaśnych jabłek,
- 150 g cukru,
- 80 g masła,
- sok z połowy cytryny,
- opakowanie ciasta francuskiego.
Sposób przygotowania
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je na ćwiartki. Skrop je sokiem z cytryny, aby uniknąć ich brązowienia.
- W rondlu o grubym dnie rozpuść cukier na złoty karmel. Dodaj masło i mieszaj, do połączenia składników.
- Gdy karmel będzie gotowy, dodaj pokrojone jabłka. Zamieszaj, by owoce zostały nim oblepione. Gotuj jabłka na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż zaczną mięknąć, ale nadal będą lekko chrupiące.
- W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 200°C. Zdejmij rondel z ognia. Zawartość przenieś do blaszki i przykryj ją kawałkiem ciasta francuskiego, z którego wcześniej wykroiłeś okrąg o jej średnicy.
- Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste i wypieczone.
- Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Gdy ostygnie, delikatnie odwróć ją na duży talerz lub półmisek, aby karmelizowane jabłka znalazły się na wierzchu.
- Podawaj tarte na ciepło, możesz dodać do niej lody waniliowe lub bitą śmietanę.