Prosty deser prosto z Francji. Ten przepis ma 126 lat, a dalej zachwyca i zachęca do zrobienia

Francuskie przysmaki wzbudzają wielkie emocje. Jednak nie można powiedzieć, że nie są one smaczne. Przykładem apetycznego deseru jest tarta z owocami i karmelem. Po wypieczeniu jej kawałki rozchodzą się w ekspresowym tempie. Warto zrobić od razu dwie porcje.

Tarte Tatin to francuskie ciasto, które słynie z karmelizowanych owoców, zazwyczaj jabłek, ułożonych na cieście i podawanych odwrócone, czyli z owocami na wierzchu. Jego historia sięga 1898 roku, kiedy to siostry Tatin z Hotelu Tatin w Lamotte-Beuvron przypadkowo je stworzyły. Od tamtej pory tarta wykonywana jest przez wielu kucharzy, których urzekł jej smak.

Zobacz wideo Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową

Przepis na Tarte Tatin jest prosty. Pierwszym krokiem jest przygotowanie karmelu poprzez rozpuszczenie cukru w rondlu z grubym dnem, a następnie dodanie masła i jabłek pokrojonych w ćwiartki. Jabłka są duszone w karmelu, aż zmiękną i zaczną się karmelizować. Tarte Tatin jest często podawane na ciepło, najlepiej z dodatkiem bita śmietany lub lodami waniliowymi. Delikatna konsystencja i karmelizowany smak owoców sprawiają, że jest apetyczne i aromatyczne.

Przepis na francuski deser tarte tatin

Składniki

  • 8 kwaśnych jabłek,
  • 150 g cukru,
  • 80 g masła,
  • sok z połowy cytryny,
  • opakowanie ciasta francuskiego.

Sposób przygotowania

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je na ćwiartki. Skrop je sokiem z cytryny, aby uniknąć ich brązowienia.
  2. W rondlu o grubym dnie rozpuść cukier na złoty karmel. Dodaj masło i mieszaj, do połączenia składników.
  3. Gdy karmel będzie gotowy, dodaj pokrojone jabłka. Zamieszaj, by owoce zostały nim oblepione. Gotuj jabłka na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż zaczną mięknąć, ale nadal będą lekko chrupiące.
  4. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 200°C. Zdejmij rondel z ognia. Zawartość przenieś do blaszki i przykryj ją kawałkiem ciasta francuskiego, z którego wcześniej wykroiłeś okrąg o jej średnicy.
  5. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste i wypieczone.
  6. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Gdy ostygnie, delikatnie odwróć ją na duży talerz lub półmisek, aby karmelizowane jabłka znalazły się na wierzchu.
  7. Podawaj tarte na ciepło, możesz dodać do niej lody waniliowe lub bitą śmietanę.
Więcej o: