Kuchnia polska, jak i rosyjska ma z sobą wiele wspólnego. Patrząc na niektóre receptury, trudno stwierdzić, z jakiego kraju pochodzą, bo ich przygotowanie jest wręcz identyczne. Takim przepisem mogą okazać się rosyjskie faworki, czyli taratuszki. Wyglądem przypominają tradycyjny kruchy przysmak, jednak ich struktura jest całkiem inna. Co je odróżnia od chrustów, które znamy?
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Do ich przygotowania potrzebujesz odrobinę sody. To dzięki niej są one miękkie i puszyste. Klasyczne polskie faworki nie mają w swojej recepturze tego składnika, zatem wychodzą bardzo kruche. Dodatkowo zamiast kwaśnej śmietany przepis uwzględnia kefir. Przysmak ten znany jest nie tylko w Rosji, a także w Ukrainie i Białorusi.
Przepis na taratuszki, czyli rosyjskie faworki na kefirze
Składniki
- 400 g kefiru,
- 3 łyżki cukru,
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- pół łyżeczki sody,
- pół łyżeczki soli,
- 3 łyżki masła,
- jajko,
- 2 l oleju.
Sposób przygotowania
- Mąkę wraz z sodą przesiej do większej miski. Następnie dodaj sól, cukier i jajko. Delikatnie wymieszaj.
- Masło umieść w niewielkim rondelku na małym ogniu i rozpuść je. Pilnuj, aby tłuszcz się nie przypalił. Delikatnie ostudź i dodaj do reszty składników.
- Na sam koniec stopniowo wlewaj kefir. Ciasto zagnieć na jednolitą masę bez grudek i odstaw pod przykrycie na około 30 minut.
- Po tym czasie podziel ciasto na dwa kawałki. Każdy z nich rozwałkuj na cieniutki placek, z którego wytnij paski o szerokości około 3 cm i długości około 15 cm.
- Gotowe paski natnij nożem wzdłuż w środku. Jedną krawędź ciasta przeciągnij przez dziurkę, aby powstała kokardka. Ciasto może delikatnie się kleić, jednak staraj się nie podsypywać go dużą ilością mąki.
- Olej wlej do garnka i wstaw na średni ogień. Gotowe faworki wrzucaj do nagrzanego tłuszczu i smaż na rumiany kolor z obu stron.
- Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Na koniec oprósz całość cukrem pudrem.