Tego kotleta każdy Polak musi spróbować przynajmniej raz w życiu. Poczuj się, jak na wakacjach w górach!

Schab po góralsku jest lepszy niż wszystkie inne! Jeżeli szukacie czegoś szczególnego na rodzinny obiad, to nie mogliście trafić lepiej! Kotlet po góralsku to połączenie nietuzinkowego smaku i idealnej chrupkości.

Kotlet po góralsku - lepszy niż klasyczny schabowy

Kotlet po góralsku to danie, które koniecznie musisz wypróbować! Schab z żurawiną czy też boczkiem lub kiszoną kapustą z dodatkiem gotowanych ziemniaczków to obiad, którego smak zapamiętasz na długo. Znudził Ci się zwykły schabowy? Czas na wersję po góralsku! Poniżej znajdziesz pierwszy przepis na pyszną ucztę. 

Schabowy po góralsku:

Składniki:

  • schab bez kości - 0,5 kg
  • wędzonka szynka - kilka plastrów
  • żółty ser wędzony - kilka plastrów
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól, pieprz
  • szczypior
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Pokrój mięso na kotlety i delikatnie rozbij.
  • Oprósz mięso dokładnie solą i pieprzem.
  • Obtocz kotlety w panierce z jajka i bułki tartej.
  • Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju na patelni.
  • Następnie ułóż na kotletach pokrojone plastry szynki i sera.
  • Rozgrzej piekarnik  do 180 stopni i zapiecz kotlety. Ser powinien się rozpuścić.
  • Po upieczeniu posyp kotlety posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Schab z kapustą kiszoną po góralsku. Zdrowo i smacznie

Schab z kapustą kiszoną po góralsku, to kolejna odsłona specjały z gór. Tym razem to kotlet z dodatkiem kiszonej kapusty. Jeżeli lubujesz się w kiszonkach, to nie ma lepszej opcji. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się znakomitym smakiem.

Składniki:

  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 700 g schabu
  • 250 ml bulionu
  • 1-2 łyżki smalcu
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • odrobina cukru
  • 250 ml śmietany
  • mąka

Wykonanie:

  • Kapustę odsącz z zalewy. Później posiekaj ją na drobno.
  • Umieść kapustę w garnku. Zalej ją gorącym wywarem. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Przykryj garnek.
  • W międzyczasie mięso pokrój na kotlety.
  • Rozbij mięso tłuczkiem.
  • Dopraw mięso przyprawami. Później obsyp je równomiernie mąką.
  • Usmaż kotlety na smalcu. Później przełóż je na talerz.
  • Przygotuj cebulę i czosnek. Obierz je i posiekaj na drobno. Następnie zeszklij na oleju.
  • Po ugotowaniu kapusty, przecedź ją na sitku. Wymieszaj ją z cebulą i czosnkiem. Dopraw do smaku pieprzem oraz cukrem.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Przygotuj zaprawkę ze śmietany i mąki. Dopraw przyprawami.
  • Przygotuj naczynie do zapiekania. Umieść w nim kapustę, kotlety. Przykryj je ponownie kapustą. Zalej śmietaną wymieszaną z mąką.
  • Piecz przez 40 minut.

Schab po góralsku z boczkiem i oscypkiem. Sprawdź, jak przyrządza się kotlety w górach!

Schab po góralsku z boczkiem i oscypkiem z dodatkiem żurawiny to połączenie smaków, które ewidentnie kojarzą się z górskim klimatem. Sprawdź, jak przygotować ten rarytas.

Składniki:

  • 4-5 kotletów schabowych
  • 100 g oscypka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • żurawina w słoiku
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • pół szklanki bułki tartej
  • smalec

Wykonanie:

  • Mięso rozbij tłuczkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Usmaż pokrojony boczek.
  • Ser pokrój w plastry.
  • Przygotuj trzy naczynia na mąkę, jajko oraz bułkę.
  • Kotlety obtocz w panierce.
  • Rozgrzej smalec i smaż kotlety z dwóch stron.
  • Na każdym kotlecie połóż plaster boczku oraz sera. Wstaw do zapieczenia do piekarnika.
  • Po upieczeniu posmaruj żurawiną.

Zobacz też: Przepis dla zabieganych na najszybszy obiad świata. Prościej się chyba nie da

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.