Kotlet po góralsku - lepszy niż klasyczny schabowy
Kotlet po góralsku to danie, które koniecznie musisz wypróbować! Schab z żurawiną czy też boczkiem lub kiszoną kapustą z dodatkiem gotowanych ziemniaczków to obiad, którego smak zapamiętasz na długo. Znudził Ci się zwykły schabowy? Czas na wersję po góralsku! Poniżej znajdziesz pierwszy przepis na pyszną ucztę.
Schabowy po góralsku:
Składniki:
- schab bez kości - 0,5 kg
- wędzonka szynka - kilka plastrów
- żółty ser wędzony - kilka plastrów
- bułka tarta
- jajko
- sól, pieprz
- szczypior
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Pokrój mięso na kotlety i delikatnie rozbij.
- Oprósz mięso dokładnie solą i pieprzem.
- Obtocz kotlety w panierce z jajka i bułki tartej.
- Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju na patelni.
- Następnie ułóż na kotletach pokrojone plastry szynki i sera.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i zapiecz kotlety. Ser powinien się rozpuścić.
- Po upieczeniu posyp kotlety posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Schab z kapustą kiszoną po góralsku. Zdrowo i smacznie
Schab z kapustą kiszoną po góralsku, to kolejna odsłona specjały z gór. Tym razem to kotlet z dodatkiem kiszonej kapusty. Jeżeli lubujesz się w kiszonkach, to nie ma lepszej opcji. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się znakomitym smakiem.
Składniki:
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz
- 700 g schabu
- 250 ml bulionu
- 1-2 łyżki smalcu
- 1 kg kiszonej kapusty
- odrobina cukru
- 250 ml śmietany
- mąka
Wykonanie:
- Kapustę odsącz z zalewy. Później posiekaj ją na drobno.
- Umieść kapustę w garnku. Zalej ją gorącym wywarem. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Przykryj garnek.
- W międzyczasie mięso pokrój na kotlety.
- Rozbij mięso tłuczkiem.
- Dopraw mięso przyprawami. Później obsyp je równomiernie mąką.
- Usmaż kotlety na smalcu. Później przełóż je na talerz.
- Przygotuj cebulę i czosnek. Obierz je i posiekaj na drobno. Następnie zeszklij na oleju.
- Po ugotowaniu kapusty, przecedź ją na sitku. Wymieszaj ją z cebulą i czosnkiem. Dopraw do smaku pieprzem oraz cukrem.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Przygotuj zaprawkę ze śmietany i mąki. Dopraw przyprawami.
- Przygotuj naczynie do zapiekania. Umieść w nim kapustę, kotlety. Przykryj je ponownie kapustą. Zalej śmietaną wymieszaną z mąką.
- Piecz przez 40 minut.
Schab po góralsku z boczkiem i oscypkiem. Sprawdź, jak przyrządza się kotlety w górach!
Schab po góralsku z boczkiem i oscypkiem z dodatkiem żurawiny to połączenie smaków, które ewidentnie kojarzą się z górskim klimatem. Sprawdź, jak przygotować ten rarytas.
Składniki:
- 4-5 kotletów schabowych
- 100 g oscypka
- 4 plastry wędzonego boczku
- żurawina w słoiku
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- pół szklanki bułki tartej
- smalec
Wykonanie:
- Mięso rozbij tłuczkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Usmaż pokrojony boczek.
- Ser pokrój w plastry.
- Przygotuj trzy naczynia na mąkę, jajko oraz bułkę.
- Kotlety obtocz w panierce.
- Rozgrzej smalec i smaż kotlety z dwóch stron.
- Na każdym kotlecie połóż plaster boczku oraz sera. Wstaw do zapieczenia do piekarnika.
- Po upieczeniu posmaruj żurawiną.
Zobacz też: Przepis dla zabieganych na najszybszy obiad świata. Prościej się chyba nie da