Pierogi kudłate to nie danie z bajki, a klasyka rodem z Podkarpacia. Sekretem jest ciasto pól na pół

Pierogi kudłate brzmią jak abstrakcja, ale to regionalne danie rodem z Podkarpacia. Ta oryginalna uczta składa się z wybornego i jednocześnie charakterystycznego ciasta, które jest hojnie wypełnione twarogowym farszem. Takie połączenie pamięta się na długo, szczególnie jeśli tradycyjny rarytas jest zrobiony metodą pół na pół.

Jak Polska długa i szeroka, tyle regionalnych specjałów i wyjątkowych dań. Jak się okazuje, na Podkarpaciu jada się nie tylko babę ziemniaczaną, proziaki czy fuczki. Ten region ma także swoje obłędne pierogi, które nazywa się kudłatymi. Wszystko za sprawą oryginalnego ciasta i składu, który raczej różni się od klasycznych ruskich czy pierogów z mięsem. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Pierogi kudłate prosto z podkarpackiej kuchni. Tu króluje prostota i smak

Specjał zwany na Podkarpaciu pierogami kudłatymi to regionalne danie, które może brzmi nieco dziwacznie, ale w rzeczywistości to bogactwo smaku i cudowne podanie. Są to pyszne kulki z ziemniaczanego ciasta wypełnione twarogowym farszem. Zachwycają nie tylko smakiem, ale także łatwością przygotowania. Sekretem są tu jednak proporcje - jak radzi każda gospodyni z tamtych regionów ciasto pół na pół to podstawa.

Co kryje się pod tym tajemniczym hasłem? Nie ma tu wielkiej filozofii. Wystarczy zadbać, by połowa ziemniaków została ugotowana i starannie przeciśnięta przez praskę, a druga starta na surowo i odciśnięta z nadmiaru wody. Taki duet to gwarancja idealnego ciasta. Sprawą drugorzędną, ale jednak równie istotną jest farsz - tu z kolei najczęściej króluje twaróg z kaszą. 

Przepis na pierogi kudłate. Tak robi się je na Podkarpaciu 

Składniki na ciasto

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • jajko. 

Farsz: 

  • 500 g kaszy jaglanej,
  • 500 g tłustego twarogu, 
  • 1 l mleka,
  • łyżka masła,
  • sól. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ciasta i ziemniaków. Bulwy obierz i podziel na dwie części. Połowę ugotuj w garnku z odrobiną soli, a drugą część zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  2. Starte ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, z kolei te ugotowane odcedź i przeciśnij przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj obie mąki oraz jajko. 
  3. Ziemniaki wyrabiaj na gładkie, jednolite ciasto. 
  4. Teraz pora na farsz. Kaszę ugotuj na mleku. Pod koniec gotowania dodaj do naczynia sól i masło - wszystko starannie wymieszaj. 
  5. Do jaglanej dodaj teraz twaróg - wszystko dokładnie wymieszaj, tak, by ser ładnie się rozpadł. 
  6. Z ciasto uformuj wałek, podziel na większe części. Każdą porcję delikatnie rozpłaszcz w dłoniach, do środka włóż farsz i zlep estetyczną kulkę - tak jak w przypadku knedli. 
  7. Gotowe pierogi gotuj cztery minuty, najlepiej partiami w dużym garnku z osolonym wrzątkiem. 
  8. Pierogi kudłate serwuj z podsmażoną cebulą i skwarkami, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA