Kulki ziemniaczane biją frytki na głowę. Przygotowanie jest łatwe, a smakują fenomenalnie

Przepisów na ziemniaki jest multum i umówmy się - ziemniaki są pyszne w każdej postaci. Jednak dzisiejszy przepis na pewno wprawi was w zachwyt i jak tylko spróbujecie kulek ziemniaczanych, szczęście aż rozleje się po waszej duszy. Tak łatwego przepisu jeszcze u nas nie było.

Kulki ziemniaczane to najlepszy dodatek do obiadu. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie, niemal maślane w środku. Przepis na kulki ziemniaczane jest banalnie prosty, a dodatek gałki muszkatołowej fenomenalnie podkręca ich smak. Zapomnisz o frytkach - kuleczki ziemniaczane biją je na głowę. 

Zobacz wideo

Kulki ziemniaczane - przepis na idealny dodatek do schabowego lub ryby

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków,
  • 2 większe jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia. 

Kuleczki ziemniaczane - sposób wykonania:

  1. Zmielone i ostudzone ziemniaki przełóż do miski. Dodaj mąkę oraz jajko. Wcześniej warto je rozbić. 
  2. Dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Możesz dodać także podsmażoną na maśle cebulkę - to świetnie podrasuje smak. 
  3. Całość zagnieć na gładkie ciasto. Kiedy będzie gładkie, za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta ziemniaczanego i ukulaj je w dłoniach. 
  4. Każdą ziemniaczaną kulkę obtocz w bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż kuleczki apetycznie się zarumienią. 

Wskazówka: Do kulek ziemniaczanych możesz dodać trochę startego parmezanu lub innego twardego sera. Idealnie będzie pasował także czosnek lub zioła prowansalskie. Takie kuleczki możesz dowolnie podrasować i zawsze będą smakować wyśmienicie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.