Przepisów na ziemniaki jest multum i umówmy się - ziemniaki są pyszne w każdej postaci. Jednak dzisiejszy przepis na pewno wprawi was w zachwyt i jak tylko spróbujecie kulek ziemniaczanych, szczęście aż rozleje się po waszej duszy. Tak łatwego przepisu jeszcze u nas nie było.
Kritchai7752 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kulki ziemniaczane to najlepszy dodatek do obiadu. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie, niemal maślane w środku. Przepis na kulki ziemniaczane jest banalnie prosty, a dodatek gałki muszkatołowej fenomenalnie podkręca ich smak. Zapomnisz o frytkach - kuleczki ziemniaczane biją je na głowę.
REKLAMA
Zobacz wideo
Kulki ziemniaczane - przepis na idealny dodatek do schabowego lub ryby
Składniki:
1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków,
2 większe jajka,
szklanka mąki pszennej,
łyżeczka gałki muszkatołowej,
sól i pieprz do smaku,
bułka tarta,
olej do smażenia.
Kuleczki ziemniaczane - sposób wykonania:
Zmielone i ostudzone ziemniaki przełóż do miski. Dodaj mąkę oraz jajko. Wcześniej warto je rozbić.
Dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Możesz dodać także podsmażoną na maśle cebulkę - to świetnie podrasuje smak.
Całość zagnieć na gładkie ciasto. Kiedy będzie gładkie, za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta ziemniaczanego i ukulaj je w dłoniach.
Każdą ziemniaczaną kulkę obtocz w bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż kuleczki apetycznie się zarumienią.
Wskazówka: Do kulek ziemniaczanych możesz dodać trochę startego parmezanu lub innego twardego sera. Idealnie będzie pasował także czosnek lub zioła prowansalskie. Takie kuleczki możesz dowolnie podrasować i zawsze będą smakować wyśmienicie.