W tłusty czwartek w naszych domach królują słodkości. Na stołach pojawiają się pączki, donuty, przeróżne rumiane oponki oraz chrust. Warto przygotować którąś z tych słodkości samodzielnie. I wykorzystać do tego świetny przepis Ewy Wachowicz.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Chrust - przepis Ewy Wachowicz. Obłędnie pyszne faworki dla całej rodziny
Chrust, nazywany częściej faworkami, to doskonały deser na tłusty czwartek. Posypany cukrem pudrem potrafi smakować wręcz idealnie. Ale Ewa Wachowicz dodaje jeszcze odrobinę innej posypki. Nigdy wcześniej nie jadłam takich faworków, ale są naprawdę pyszne! Oto przepis, który opublikowała w mediach społecznościowych.
Składniki:
- 8 żółtek,
- 4 jaja,
- 400 g mąki,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- kieliszek spirytusu,
- łyżka mleka,
- mąka do podsypania,
- masło klarowane lub smalec do smażenia,
- cukier puder z cynamonem do posypania.
Jak zrobić chrust? Oto przepis na chrust z cynamonem od Ewy Wachowicz
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę. Dodaj do niej jajka i żółtka, roztopione mało, spirytus, mleko i cukier puder.
- Masę dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut leżakowania. Pamiętaj, by ciasto przykryć ściereczką bawełnianą.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki płat i złóż na trzy części. Ponownie płat rozwałkuj bardzo cienko.
- W każdej sztuce zrób też na środku nacięcie. Później ciasto przewiń przez dziurkę. Czynność powtórz z pozostałym chrustem.
- Faworki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Gotowe ciasteczka odsącz z nadmiaru tłuszczu i na koniec obtocz w cukrze pudrze zmieszanym z cynamonem. Smacznego!