-
Haps
-
Jak przygotować
- Mądra Babcia pokazała, jak w 15 minut zrobić najlepsze oponki. Zrób od razu podwójną porcję
Mądra Babcia pokazała, jak w 15 minut zrobić najlepsze oponki. Zrób od razu podwójną porcję
Przygotowując się na tłusty czwartek nie można zapomnieć o zrobieniu tego kultowego przysmaku. Oponki są miękkie, słodkie i smakowite i z pewnością wszyscy się na nie rzucą. By zrobić je w ekspresowym tempie, wykorzystaj przepis Mądrej Babci. Jest niezawodny.
Pączki, faworki, oponki, wszystko to jest uwielbiane bez wiele ludzi. Najczęściej sięga się po nie w okresie tłustego czwartku, który już zbliża się wielkimi krokami. Wtedy im więcej się ich zje, tym lepiej. Ścigamy się również z bliskimi o to, ile takich smakołyków damy radę zjeść w ciągu dnia. By robić takie zawody, warto mieć przy sobie jak największą ilość przysmaków, a w tym pomoże ten przepis.
Zobacz wideo Pieczone oponki
Mądra Babcia pokazała jak przygotować "oszukane oponki". Przyrządzenie ich nie zajmie dłużej niż 15 minut. Oblane cytrynowym lukrem i posypane skórką z pomarańczy są nie do podrobienia.
Przepis na pączkowe oponki Mądrej Babci
Składniki na oponki
- 300 g zmielonego twarogu sernikowego,
- 300 g mąki,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- łyżka spirytusu,
- olej do smażenia.
- Składniki na lukier
- 4 łyżki cukru pudru,
- sok z 1 cytryny,
- skórka z połowy pomarańczy.
Sposób przygotowania oponek
- Twaróg sernikowy umieść w większej misce. Do niego przesiej mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną.
- Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze umieść w misce wraz z innymi składnikami. Na koniec wlej kwaśną śmietanę i łyżkę spirytusu.
- Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, do lekkiego połączenia składników.
- Następnie za pomocą dłoni łagodnie wyrabiaj. Nie rób tego za długo.
- Przełóż ciasto na stolnicę i szybkimi ruchami je zagnieć. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, lecz staraj się go nie rozciągać.
- Następnie stolnicę podsyp mąką, to samo zrób z górną częścią ciasta. Za pomocą wałka rozpłaszcz delikatnie placek. Powinien mieć około 1 cm grubości.
- Używając szklanki, wycinaj kółka w placku. Na środku każdego kawałka za pomocą plastikowej zakrętki lub kieliszka także zrób otwór.
- Do garnka wlej olej i rozgrzej go. Do tak przygotowanego tłuszczu wrzucaj gotowe oponki. Smaż z dwóch stron do złotego koloru.
- W czasie smażenia przygotuj lukier. Do miski przesiej cukier puder, dodaj wyciśnięty sok z cytryny i startą skórkę pomarańczy. Dokładnie wymieszaj.
- Wysmażone oponki umieść na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia i polej przygotowanym lukrem.