Zapomnij o jajecznicy i omlecie. Za tym daniem szaleją Polacy, jest najlepsze o poranku

Przygotowując śniadanie sięgamy po najpopularniejsze dania i nie chcemy próbować nic innego. Jednak warto choć raz sprawdzić ten przepis, by się przekonać, że jest najlepszy ze wszystkich. Dodaj do niego kilka warzyw, a sam stwierdzisz, że klasyczna jajecznica nie jest tak smaczna.

Szakszuka, znana także jako shakshouka, to tradycyjne danie w krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. To połączenie jajek smażonych w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw i przypraw. Podstawowy przepis na szakszukę ma w sobie podsmażoną cebulkę, paprykę, czosnek i oczywiście pomidory. Wszystko to doprawia się według smaku, a na koniec wbija się jajka, które gotują się na wolnym ogniu pod przykryciem.

Zobacz wideo Szakszuka

To danie można podawać na śniadanie, obiad lub kolację. Zaserwowane z chrupiącym chlebem lub pitą staje się sycącą potrawą, która może zapełnić brzuch na wiele godzin.

Przepis na szakszukę

Składniki

  • 4 duże pomidory,
  • cebula,
  • 2 papryki,
  • 4 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Warzywa powinny mieć złocisty kolor.
  2. Dodaj pokrojone w paski papryki i smaż je przez kilka minut, aż zmiękną.
  3. Dodaj pokrojone pomidory, paprykę w proszku, sól i pieprz. Podsmażaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory zaczną się rozpadać, a sos zgęstnieje.
  4. Zrób w sosie wgłębienia i rozbij do nich jajka. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na niskim ogniu przez około 5-7 minut, aż białka jajek się zetną, a żółtka będą wciąż lekko płynne.
  5. Przed podaniem posyp danie świeżą natką pietruszki i podawaj ze świeżym pieczywem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.