Podstawę tego dania stanowią swojskie mięsa i wędliny. Dorzuca się także dużo warzyw i przypraw. Tak prezentująca się całość ma swój smak, którego nie znajdziesz w innym daniu. Przepis dostałam od babci i wiem, że jest najlepszy.
Fot. Shutterstock, Arkadiusz Fajer
REKLAMA
REKLAMA
Forszmak to tradycyjne danie kuchni polskiej. To również potrawa, która ma wiele regionalnych wariantów i jest często kojarzona z kuchnią domową oraz różnymi świętami. Podstawowy przepis na forszmak obejmuje mięso, zazwyczaj wieprzowe lub wołowe, kiełbasę, boczek i warzywa. Dzięki dużej ilości składników potrawa ta zyskuje charakterystyczną konsystencję, często gęstą i kremową.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Forszmak często zawiera również dodatki, takie jak kapusta kiszona czy grzyby, które dodają głębi smaku i różnorodności. Zazwyczaj podawany jest na gorąco, jako danie główne, ale może też być przystawką lub dodatkiem do obiadu.
Przepis na forszmak
Składniki
pół kilo podpieczonej łopatki wieprzowej,
300 g swojskiej kiełbasy,
200 g boczku,
średnia cebula,
1,5 l bulionu warzywnego,
3 ogórki kiszone,
2 papryki o dowolnym kolorze,
3 ząbki czosnku,
200 g pieczarek,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
masło,
olej,
łyżka mąki pszennej.
Przyprawy
3 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
łyżeczka suszonego majeranku,
świeża natka pietruszki,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Przed przygotowaniem potrawy umieść łopatkę wieprzową w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Piecz ją przez około 2 godziny. Po tym czasie pozostaw ją do przestudzenia i podziel na mniejsze kawałki.
Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i wraz z kawałkami łopatki podsmaż wszystko na rozgrzanym oleju. Gotowe mięso umieść w dużym garnku.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie podsmaż na tej samej patelni, na której smażone było mięso. Obsmażone również przenieś do garnka.
Składniki znajdujące się w garnku zalej bulionem drobiowym i ustaw na średnim ogniu. Do całości dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Wsyp również majeranek, słodką i ostrą paprykę i dokładnie zamieszaj.
Pieczarki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, paprykę przemyj i usuń gniazda nasienne. Warzyw posiekaj w paski i umieść w wywarze. Ogórki kiszone również pokrój w plastry i wrzuć je do garnka. Całość gotuj przez około 10 minut.
Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, wsyp także sól i pieprz.
Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Na gorący tłuszcz wsyp mąkę pszenną, energicznie wymieszaj. Powstałą zasmażkę wlej do dania, zamieszaj. W razie potrzeby przypraw do smaku.
Tak przygotowaną potrawę podawaj ze świeżym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.