Babcia od zawsze zachwalała ten przepis i w końcu go zrobiłam. Po pierwszej łyżce przepadłam

Podstawę tego dania stanowią swojskie mięsa i wędliny. Dorzuca się także dużo warzyw i przypraw. Tak prezentująca się całość ma swój smak, którego nie znajdziesz w innym daniu. Przepis dostałam od babci i wiem, że jest najlepszy.

Forszmak to tradycyjne danie kuchni polskiej. To również potrawa, która ma wiele regionalnych wariantów i jest często kojarzona z kuchnią domową oraz różnymi świętami. Podstawowy przepis na forszmak obejmuje mięso, zazwyczaj wieprzowe lub wołowe, kiełbasę, boczek i warzywa. Dzięki dużej ilości składników potrawa ta zyskuje charakterystyczną konsystencję, często gęstą i kremową.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Forszmak często zawiera również dodatki, takie jak kapusta kiszona czy grzyby, które dodają głębi smaku i różnorodności. Zazwyczaj podawany jest na gorąco, jako danie główne, ale może też być przystawką lub dodatkiem do obiadu.

Przepis na forszmak

Składniki

  • pół kilo podpieczonej łopatki wieprzowej,
  • 300 g swojskiej kiełbasy,
  • 200 g boczku,
  • średnia cebula,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 papryki o dowolnym kolorze,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g pieczarek,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • masło,
  • olej,
  • łyżka mąki pszennej.

Przyprawy

  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przed przygotowaniem potrawy umieść łopatkę wieprzową w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Piecz ją przez około 2 godziny. Po tym czasie pozostaw ją do przestudzenia i podziel na mniejsze kawałki.
  2. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i wraz z kawałkami łopatki podsmaż wszystko na rozgrzanym oleju. Gotowe mięso umieść w dużym garnku.
  3. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie podsmaż na tej samej patelni, na której smażone było mięso. Obsmażone również przenieś do garnka.
  4. Składniki znajdujące się w garnku zalej bulionem drobiowym i ustaw na średnim ogniu. Do całości dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Wsyp również majeranek, słodką i ostrą paprykę i dokładnie zamieszaj.
  5. Pieczarki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, paprykę przemyj i usuń gniazda nasienne. Warzyw posiekaj w paski i umieść w wywarze. Ogórki kiszone również pokrój w plastry i wrzuć je do garnka. Całość gotuj przez około 10 minut.
  6. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, wsyp także sól i pieprz.
  7. Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Na gorący tłuszcz wsyp mąkę pszenną, energicznie wymieszaj. Powstałą zasmażkę wlej do dania, zamieszaj. W razie potrzeby przypraw do smaku.
  8. Tak przygotowaną potrawę podawaj ze świeżym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.