-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka bez majonezu i śmietany, za to z aromatyczną marynatą. Jest obowiązkowa w ten weekend
Sałatka bez majonezu i śmietany, za to z aromatyczną marynatą. Jest obowiązkowa w ten weekend
Sałatki to najprostsze przystawki, które można wykonać. Przepisów na te pyszne smakołyki jest naprawdę wiele i często nie wiemy, jaki wybrać. Najlepiej eksperymentować i testować, dlatego dziś proponujemy zrobić tę wersję. Nie ma w niej majonezu i śmietany, zamiast tego znajdziesz aromatyczny sos.
Sałatka śledziowa kojarzyć się może z dużą ilością sosu śmietanowego, który oblepia każdy kawałek ryby. W tym przypadku jest inaczej. Ten przepis pokazuje, że mieszanka sosu sojowego, octu i oleju to idealne połączenie smaków.
Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska
Przygotowanie takiej sałatki rozpoczyna się od posiekania cebuli, a później lekkiego ugniatania jej dłońmi. Następnie podsmaża się ją wraz z marchewką i łączy z pokrojonymi śledziami. Tak przygotowane składniki zalewa się mieszanką wcześniej podanych składników i odstawia się to na bok, aby smaki mogły się przegryźć. Taką przystawkę podaje się ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Przepis na sałatkę śledziową
Składniki
- 400 g filetów śledziowych,
- 2 cebule,
- marchewka,
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- 2 łyżki stołowe octu 9%,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka nasion sezamu,
- słodka papryka w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pokrój cebulę w cienkie piórka. Włóż ją do głębokiej miski i ugniataj rękami, aby uwolnić soki i zmiękczyć.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli chcesz, możesz ją podsmażyć na odrobinie oleju do miękkości, a następnie odstawić do ostygnięcia.
- Cebulę i marchew umieść w jednym naczyniu i dokładnie wymieszaj.
- Filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do miski, w której znajdują się warzywa. Dodaj również sezam i wszystkie warzywa, zamieszaj.
- Dodaj sos sojowy wymieszany z octem i olejem. Ponownie wymieszaj do połączenia.
- Tak przygotowaną sałatkę pozostaw na około 4 godziny. Dzięki temu zdobędzie odpowiedni aromat. Po tym czasie jest gotowa do podania.