Sałatka bez majonezu i śmietany, za to z aromatyczną marynatą. Jest obowiązkowa w ten weekend

Sałatki to najprostsze przystawki, które można wykonać. Przepisów na te pyszne smakołyki jest naprawdę wiele i często nie wiemy, jaki wybrać. Najlepiej eksperymentować i testować, dlatego dziś proponujemy zrobić tę wersję. Nie ma w niej majonezu i śmietany, zamiast tego znajdziesz aromatyczny sos.

Sałatka śledziowa kojarzyć się może z dużą ilością sosu śmietanowego, który oblepia każdy kawałek ryby. W tym przypadku jest inaczej. Ten przepis pokazuje, że mieszanka sosu sojowego, octu i oleju to idealne połączenie smaków.

Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska

Przygotowanie takiej sałatki rozpoczyna się od posiekania cebuli, a później lekkiego ugniatania jej dłońmi. Następnie podsmaża się ją wraz z marchewką i łączy z pokrojonymi śledziami. Tak przygotowane składniki zalewa się mieszanką wcześniej podanych składników i odstawia się to na bok, aby smaki mogły się przegryźć. Taką przystawkę podaje się ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Przepis na sałatkę śledziową

Składniki

  • 400 g filetów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • marchewka,
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe octu 9%,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka nasion sezamu,
  • słodka papryka w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Włóż ją do głębokiej miski i ugniataj rękami, aby uwolnić soki i zmiękczyć.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli chcesz, możesz ją podsmażyć na odrobinie oleju do miękkości, a następnie odstawić do ostygnięcia.
  3. Cebulę i marchew umieść w jednym naczyniu i dokładnie wymieszaj.
  4. Filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do miski, w której znajdują się warzywa. Dodaj również sezam i wszystkie warzywa, zamieszaj.
  5. Dodaj sos sojowy wymieszany z octem i olejem. Ponownie wymieszaj do połączenia.
  6. Tak przygotowaną sałatkę pozostaw na około 4 godziny. Dzięki temu zdobędzie odpowiedni aromat. Po tym czasie jest gotowa do podania.
Więcej o: