Rodzina będzie nosić cię na rękach za to mięso. Dodaj do niego ten sos, a będzie soczyste

Schab zazwyczaj kupuje się w jednym celu, czyli aby zrobić kotlety schabowe. Tym razem ich nie zrobimy, ale wykorzystamy je do równie smacznej potrawy. Wypieczone, a wcześniej polane domowym sosem jest naprawdę pyszne. Przygotuj do niego pieczone ziemniaki i podaj przy najbliższej okazji.

Schabu nie trzeba nikomu przedstawiać. Wykorzystuje się go do wielu potraw, lecz najczęściej przyrządza się z niego kotlety. Sława schabowych jest tak duża, że nawet można się nimi zajadać poza granicami Polski. Wykonywane są zazwyczaj na niedzielny obiad, a bez niego niektórzy nie wyobrażają sobie tego dnia. Jednak tak jak jedni je uwielbiają, inni szukają nowych smaków, którymi będą mogli zastąpić to danie.

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Doskonałą propozycją, która warta jest spróbowania chociaż raz jest schab po cygańsku. W tym przepisie wykorzystuje się wachlarz warzyw oraz domowy sos. Całość polana jest mieszanką musztardy, ketchupu, koncentratu pomidorowego i przypraw. Mięso w towarzystwie warzyw jest zapiekane. Proponujemy podać je z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

Przepis na schab po cygańsku

Składniki

  • 1 kg schabu,
  • 300 g pieczarek,
  • cebula,
  • papryka czerwona,
  • 200 g papryki konserwowej,
  • mąka do panierowania,
  • smalec do smażenia,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos

  • 250 ml wody,
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 100 ml ketchupu,
  • papryka słodka do smaku,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • łyżeczka suszonego czosnku.

Sposób przygotowania

  1. Schab pokrój w kawałki o grubości około 2 cm i każdy za pomocą tłuczka do mięsa delikatnie wyrównaj.
  2. Każdy plaster oprósz z dwóch stron solą, pieprzem i słodką papryką. Przygotowane kawałki odłóż na talerz.
  3. Do większej miseczki wsyp mąkę i maczaj w niej każdy kawałek schabu. Następnie na patelni rozpuść smalec i na gorącym tłuszczu smaż mięso. Kawałki powinny być wysmażone z dwóch stron na złoty kolor.
  4. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego i zajmij się warzywami.
  5. Paprykę świeżą pokrój na kawałki, pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie posiekaj warzywo w paski. Paprykę konserwową pokrój w większą kostkę.
  6. Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka. Pieczarki przemyj i pokrój w ćwiartki.
  7. Wszystkie warzywa umieść w misce, posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Dokładnie wymieszaj.
  8. Wyłożone w naczyniu mięso obsyp przygotowanymi warzywami.
  9. Do osobnej miseczki wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, ketchup i musztardę. Wsyp paprykę słodką, pieprz, czosnek i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitego sosu.
  10. Następnie przygotowanym sosem polej warzywa i rozprowadź go równomiernie.
  11. Tak przygotowane mięso piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 50 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20 minut.
  12. Po wypieczeniu serwuj ze świeżo posiekanym koperkiem i pieczonymi ziemniakami.
Więcej o: