W tym bigosie nie znajdziesz kiełbasy, boczku, ani żeberek. Zamieniłam to na mięso, które zaskakuje

Bigos to tradycyjne danie, które znane jest każdemu. Wykonuje się je zazwyczaj w większej porcji, by wystarczyło na kilka dni. Jego podstawą jest aromatyczne mięso. W tej wersji zamienia się je na coś innego. Niektórzy zaczną przecierać oczy ze zdziwienia, gdy zobaczą listę składników.

Chłodniejsze dni nie odpuszczają, a my próbujemy jak najlepiej i jak najszybciej się rozgrzać. By tak się stało przychodzą na ratunek sprawdzone receptury, którymi dzielą się z nami babcie. Jednym z nich jest przepis na tradycyjny bigos. Jeśli jednak liczysz na tradycyjne smaki, bo muszę cię zdziwić. W tym daniu ich nie znajdziesz, bo podstawą nie jest klasyczne mięso.

Zobacz wideo Bigos staropolski

Bigos z rybą, kiszoną kapustą i warzywami to smaczna i sycąca potrawa, idealna na zimowe dni. Aby go przygotować, potrzebujesz różnych gatunków ryb, takich jak dorsz, łosoś czy szczupak, które kroi się na mniejsze kawałki. Następnie sięga się po warzywa, które wzbogacają smak. W tym wypadku padło na kiszoną kapustę, marchew, seler i por. Całość dopełniona jest przyprawami i bulionem.

Przepis na rybny bigos

Składniki

  • 500 g różnych ryb np. dorsza, łososia,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 400 ml bulionu,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • por,
  • kawałek selera,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozgrzej olej, a następnie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
  2. Dodaj obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewki, pora i seler. Smaż warzywa przez kilka minut, aż zmiękną.
  3. W tym czasie zajmij się rybami. Oczyść je w razie potrzeby i pokrój w kostkę. Dodaj na patelnię z warzywami i smaż, co jakiś czas mieszając.
  4. Kiszoną kapustę opłucz pod wodą, pożądanie wyciśnij i poszatkuj. Dodaj ją do reszty składników i zalej wszystko bulionem.
  5. Następnie umieść w garnku koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Dokładnie wymieszaj.
  6. Dopraw bigos solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać inne przyprawy, takie jak papryka w proszku czy majeranek, aby wzbogacić smak potrawy.
  7. Gotuj danie na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aby smaki się przegryzły i ryby były dobrze ugotowane. Po tym czasie bigos jest gotowy do podania. Smacznego!
Więcej o: