Przepis na faworki jak za dawnych lat. Nasze babcie nigdy nie zapominały tego składnika

Przepis na faworki to również przepis na skuteczną poprawę humoru i powrót do smaku dzieciństwa. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze faworki z piwem. Nie jest to trudne, ale wymaga trochę siły. Tak właśnie robiły je nasze babcie. W tłusty czwartek nie ma nic lepszego.

Faworki to jedna z tych rzeczy, które najlepiej robiły nasze babcie i już sam ich zapach momentalnie przywołuje same miłe wspomnienia. Przepis na faworki z piwem jest bardzo prosty, chociaż wymaga użycia siły - ciasto na faworki trzeba napowietrzyć za pomocą bicia wałkiem. Jednak smak tych pysznych chruścików wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni. Nie zapomnij o odrobinie octu - wówczas faworki będą chrupiące i nie będą chłonęły tłuszczu.

Zobacz wideo

Przepis na faworki jak u babci:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej niskiego typu (najlepiej sprawdzi się tortowa),
  • 4 żółtka ze średnich jajek,
  • pół szklanki jasnego piwa (powinno być dobrze schłodzone),
  • 1/3 kostki masła,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżka cukru pudru,
  • olej lub smalec do głębokiego smażenia,
  • łyżka octu.

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj żółtka, zimne masło, cukier puder, sól oraz piwo i ocet. Zacznij energicznie zagniatać.
  2. Kiedy składniki się połączą, uformuj z ciasta kulę i kilka razu energicznie rzuć nią o stolnicę. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż na ok. godzinę do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto połóż na stolnicy, podziel na dwie części. Każdą z nich zacznij wałkować. Blaty ciasta składaj na pół i bij wałkiem, by je napowietrzyć.
  4. Kiedy od bicia ciasta zacznie cię bolec ręka, rozwałkuj je na cienki placek i wycinaj z niego podłużne prostokąty. Na środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż koniec, tworząc charakterystyczny kształt faworka.
  5. W szerokim rondlu lub garnku rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Partiami wrzucaj faworki i smaż je, aż będą złote i apetyczne. Po usmażeniu oprósz cukrem pudrem.

Takie faworki to prawdziwa magia smaku. Są chrupiące i naprawdę przepyszne. Jak widzisz, przepis jest bardzo prosty i nie sprawi problemu nawet nowicjuszom. Jeśli uwielbiasz słodkości lub chcesz powrócić do smaków dzieciństwa, koniecznie zrób takie faworki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.