-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na faworki jak za dawnych lat. Nasze babcie nigdy nie zapominały tego składnika
Przepis na faworki jak za dawnych lat. Nasze babcie nigdy nie zapominały tego składnika
Przepis na faworki to również przepis na skuteczną poprawę humoru i powrót do smaku dzieciństwa. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze faworki z piwem. Nie jest to trudne, ale wymaga trochę siły. Tak właśnie robiły je nasze babcie. W tłusty czwartek nie ma nic lepszego.
Faworki to jedna z tych rzeczy, które najlepiej robiły nasze babcie i już sam ich zapach momentalnie przywołuje same miłe wspomnienia. Przepis na faworki z piwem jest bardzo prosty, chociaż wymaga użycia siły - ciasto na faworki trzeba napowietrzyć za pomocą bicia wałkiem. Jednak smak tych pysznych chruścików wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni. Nie zapomnij o odrobinie octu - wówczas faworki będą chrupiące i nie będą chłonęły tłuszczu.
Przepis na faworki jak u babci:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej niskiego typu (najlepiej sprawdzi się tortowa),
- 4 żółtka ze średnich jajek,
- pół szklanki jasnego piwa (powinno być dobrze schłodzone),
- 1/3 kostki masła,
- szczypta soli,
- płaska łyżka cukru pudru,
- olej lub smalec do głębokiego smażenia,
- łyżka octu.
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj żółtka, zimne masło, cukier puder, sól oraz piwo i ocet. Zacznij energicznie zagniatać.
- Kiedy składniki się połączą, uformuj z ciasta kulę i kilka razu energicznie rzuć nią o stolnicę. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż na ok. godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto połóż na stolnicy, podziel na dwie części. Każdą z nich zacznij wałkować. Blaty ciasta składaj na pół i bij wałkiem, by je napowietrzyć.
- Kiedy od bicia ciasta zacznie cię bolec ręka, rozwałkuj je na cienki placek i wycinaj z niego podłużne prostokąty. Na środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż koniec, tworząc charakterystyczny kształt faworka.
- W szerokim rondlu lub garnku rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Partiami wrzucaj faworki i smaż je, aż będą złote i apetyczne. Po usmażeniu oprósz cukrem pudrem.
Takie faworki to prawdziwa magia smaku. Są chrupiące i naprawdę przepyszne. Jak widzisz, przepis jest bardzo prosty i nie sprawi problemu nawet nowicjuszom. Jeśli uwielbiasz słodkości lub chcesz powrócić do smaków dzieciństwa, koniecznie zrób takie faworki.