Grochówka jak z przepisu babci. Jan Kuroń robi ją w ten sposób. Wychodzi gęsta i aromatyczna

Grochówka to klasyczna zupa należąca do kanonu potraw kuchni polskiej. Jest zabójcza dla głodu i niebiańska dla podniebienia. W jaki sposób ją przygotować, aby smakowała tak jak za dawanych lat? Z pomocą przychodzi przepis opracowany przez Jana Kuronia.

Grochówki nikomu nie trzeba przedstawiać. Tradycyjna zupa przyrządzana z łupanego grochu, wędzonki, ziemniaków i przypraw to danie, które nierzadko pojawia się na polskich stołach. Jest prosta w wykonaniu, a na dodatek niezwykle syci - radzi sobie zarówno z mniejszym, jak i większym głodem. Najlepsza wychodziła spod ręki babci, ale czy da się odtworzyć jej autentyczny smak? Jak najbardziej, wystarczy kierować się poniższą recepturą.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna grochówka. Jan Kuroń robi ją w ten sposób

Jan Kuroń dzieli się w mediach społecznościowych swoimi przepisami na smaczne i proste dania. W zeszłym roku opublikował na Instagramie swoją metodę przyrządzania klasycznej grochówki. Efekt finalny powala na kolana. Zupa wychodzi bardzo gęsta, aromatyczna i pożywna, a co najlepsze - rozgrzewająca. To doskonały pomysł na zimowy obiad.

Składniki:

  • 2,5 l bulionu,
  • 400 g kiełbasy,
  • 250 g wędzonej szynki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • 1 i 1/4 szklanki grochu łuskanego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 6 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren kminku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz.
 

Klasyczna grochówka z przepisu Kuronia. Sposób przygotowania

Kiełbasę pokrój w plastry, a następnie w ćwiartki i wrzuć na rozgrzany na patelni tłuszcz. Wędzoną szynkę również pokrój w plastry, a w dalszej kolejności w drobną kostkę. Pokrojoną wędzonkę dorzuć do kiełbasy. Wymieszaj i smaż całość przez kilka minut. Kiedy mięso się skarmelizuje, dodaj posiekaną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna kminku. Podsmażaj całość przez kolejne trzy minuty.

Po tym czasie dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, a po chwili także łuskany groch. Zalej składniki przygotowanym wcześniej bulionem i dopraw pieprzem ziołowym, majerankiem i wędzoną papryką. Wymieszaj i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj ją na zmniejszonym ogniu przez godzinę. W ostatnim etapie wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Domowa grochówka jest gotowa do spałaszowania. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.