Kawałek tego warzywa podkręca smak rosołu. Dla niektórych to najdziwniejsze, co można dodać

Rosół zyskuje smak przede wszystkim dzięki bogactwu warzyw i odpowiednio wybranemu mięsu. Istnieje jednak wiele sposobów na to, by jego aromat był jeszcze intensywniejszy. Domowi kucharze i kucharki prześcigają się w metodach na to, jak to osiągnąć. Niektórzy dodają kawałek warzywa, który dla innych jest kompletnym zaskoczeniem. A wystarczy nawet liść, by wzmocnić smak zupy.

Większość osób ma ulubiony, dopracowany niemal do perfekcji, przepis na rosół. Każdy ma nawyk dodawania składnika, którego zadaniem jest albo intensywne podkręcenie smaku zupy, albo po prostu lekkie podbicie aromatu i zapachu. Jednym z takich dodatków jest kapusta włoska. Moja koleżanka z redakcji przyznała, że u niej w domu to standard. Druga wydawała się jednak kompletnie zaskoczona. "W Warszawie w jednym ze sklepów w warzywach na rosół jest kapusta. Nikt nie wie, co z nią zrobić" - stwierdziła pół żartem pół serio.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Po co kapusta włoska do rosołu? Wystarczy jeden liść, by poczuć różnicę

Dodawanie kapusty włoskiej do rosołu to nie taka całkowita nowość. To znaczy, zależy oczywiście dla kogo. Jedni uważają ją za nieodzowny składnik, dla innych to z kolei najdziwniejsza rzecz, którą można wrzucić do tej zupy (choć moim skromnym zdaniem cynamon i trawa cytrynowa to znacznie bardziej zaskakujące dodatki). Zatem po co dodaje się kapustę włoską do rosołu? Chodzi oczywiście o to, by lepiej smakował. Już jeden liść wystarczy, by nadać mu charakterystycznego zapachu i trochę wzmocnić smak. Niektórzy jednak się nie patyczkują i wykorzystują ćwierć lub pół główki. Inni wrzucają nawet całą (oczywiście pokrojoną). Kapustę włoską najlepiej dodać do rosołu na około 10 minut przed końcem gotowania.

Kapusta włoska nie tylko sprawia, że rosół smakuje znacznie lepiej. Dostarcza też wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w witaminy C, K, A, kwas foliowy, błonnik, a także w składniki mineralne takie jak potas, magnez, fosfor, miedź, sód, żelazo oraz wapń. W kapuście włoskiej znajdują się też ważne dla naszego organizmu przeciwutleniacze - antocyjany. Zwalczają nadmiar wolnych rodników, dzięki czemu opóźniają proces starzenia i działają m.in. przeciwnowotworowo.

Co jeszcze można dorzucić do garnka z rosołem, by zupa wyszła smaczniejsza? Lista nietuzinkowych dodatków wcale nie jest krótka. Wspomnieliśmy wyżej o trawie cytrynowej i cynamonie. Niektórzy dodają też np. imbir, goździki, grzyby, które nadają smaku umami, a także buraka lub pomidora, by wydobyć ładny kolor. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.