To najlepszy przepis na kurczaka. Będzie soczysty i delikatny dzięki sposobowi pieczenia
Przepis na kurczaka na obiad to zawsze dobry pomysł. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić kurczaka soczystego i aromatycznego jak nigdy w życiu. Niezbędna będzie do tego jedna rzecz - chodzi o butelkę piwa.
Kurczak pieczony na butelce piwa to świetny sposób na obiad, kiedy chcesz zaskoczyć bliskich czymś naprawdę wyjątkowym i pysznym. Przepis jest banalny - wystarczy obsypać kurczaka przyprawami i posadzić na butelce z piwem, a podczas pieczenia co jakiś czas podlewać piwem mięso. To tego pieczone ziemniaki - nic lepszego nie istnieje.
Kurczak pieczony na butelce piwa - soczysty i delikatny
Składniki:
- 1 kurczak w całości,
- kilka ziemniaków,
- 2-3 marchewki,
- butelka piwa,
- 4-5 ząbków czosnku,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie,
- odrobina oliwy.
Kurczak pieczony na butelce z piwem - sposób wykonania
- Kurczaka osusz i oprósz przyprawami. Wcześniej możesz natrzeć mięso odrobiną oliwy i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Butelkę z piwem otwórz i odlej szklankę - perzyda się później. Przygotuj brytfannę i włóż do niej pokrojone na kawałki warzywa. Oprósz solą, pieprzem i odrobiną tymianku.
- Kurczaka posadź na butelce z piwem. Butelkę połóż na środku brytfanny i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Podczas pieczenia co jakieś 10 minut podlewaj mięso piwem. Piecz ok. godziny. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu, by skórka się zarumieniła.
Taki kurczak jest soczysty i bardzo aromatyczny i idealnie nadaje się do podania podczas ważniejszych uroczystości lub z wyjątkowej okazji. Pamiętaj jednak, żeby usunąć etykietę z butelki. Najlepiej przelać piwo do szklanki, a butelkę wymoczyć we wrzątku.