To najlepszy przepis na kurczaka. Będzie soczysty i delikatny dzięki sposobowi pieczenia

Przepis na kurczaka na obiad to zawsze dobry pomysł. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić kurczaka soczystego i aromatycznego jak nigdy w życiu. Niezbędna będzie do tego jedna rzecz - chodzi o butelkę piwa.

Kurczak pieczony na butelce piwa to świetny sposób na obiad, kiedy chcesz zaskoczyć bliskich czymś naprawdę wyjątkowym i pysznym. Przepis jest banalny - wystarczy obsypać kurczaka przyprawami i posadzić na butelce z piwem, a podczas pieczenia co jakiś czas podlewać piwem mięso. To tego pieczone ziemniaki - nic lepszego nie istnieje.

Zobacz wideo

Kurczak pieczony na butelce piwa - soczysty i delikatny

Składniki:

  • 1 kurczak w całości,
  • kilka ziemniaków,
  • 2-3 marchewki,
  • butelka piwa,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie,
  • odrobina oliwy. 

Kurczak pieczony na butelce z piwem - sposób wykonania

  1. Kurczaka osusz i oprósz przyprawami. Wcześniej możesz natrzeć mięso odrobiną oliwy i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 
  2. Butelkę z piwem otwórz i odlej szklankę - perzyda się później. Przygotuj brytfannę i włóż do niej pokrojone na kawałki warzywa. Oprósz solą, pieprzem i odrobiną tymianku. 
  3. Kurczaka posadź na butelce z piwem. Butelkę połóż na środku brytfanny i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 
  4. Podczas pieczenia co jakieś 10 minut podlewaj mięso piwem. Piecz ok. godziny. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu, by skórka się zarumieniła. 

Taki kurczak jest soczysty i bardzo aromatyczny i idealnie nadaje się do podania podczas ważniejszych uroczystości lub z wyjątkowej okazji. Pamiętaj jednak, żeby usunąć etykietę z butelki. Najlepiej przelać piwo do szklanki, a butelkę wymoczyć we wrzątku. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA