Pizzerie mogą brać ode mnie przepis. Moja domowa wersja jest pełna ziół i aromatu. Lepszej nie jadłam

Czy jest coś lepszego od domowej pizzy? Moim zdaniem zdecydowanie nie. Robiąc ją samodzielnie, kontroluję listę składników, dodając to, co najbardziej lubię. Moja rodzina kocha domową pizzę i najchętniej jadłaby ją każdego dnia. Twierdzą, że pizzerie mogą brać ode mnie przepis.

Podstawą smacznej pizzy jest dla mnie aromat ziół, który unosi się z gorącego placka. Zawsze dbam więc o to, by sos, którym smaruję placek, był posypany różnorodnymi ziołami. Podpowiadam, których warto użyć i jak zrobić idealne ciasto na pizzę. 

Zobacz wideo Pizzerinki - kolejna wariacja na temat pizzy

Pizza lepsza niż z pizzerii. Z łatwością odtworzysz ten obłędny smak i zapach 

Składniki na ciasto drożdżowe: 

  • 750 g mąki pszennej, 
  • 30 g świeżych drożdży, 
  • 1 szklanka letniej wody, 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 3 łyżki oliwy. 

Składniki na sos pomidorowy na pizzę: 

  • 100 g koncentratu pomidorowego, 
  • 4 łyżki keczupu pikantnego, 
  • 50 ml wody, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • zioła: oregano, bazylia, majeranek, ostra papryka, słodka papryka, odrobina chilli, 
  • sól i pieprz. 

Składniki na pizzę: 

  • 400 g pieczarek, 
  • kilka oliwek, 
  • 2 cebule, 
  • 1 pomidor, 
  • 2-3 łyżki oliwy, 
  • 250 g tartego żółtego sera lub mozzarelli (dowolnie), 
  • 100 g szynki, boczku, salami lub pepperoni (dowolnie).  

Domowa pizza - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  • Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz dolewamy letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki. 
  • Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.  
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty zaczyn oraz oliwę. Delikatnie mieszamy łyżką, a następnie przechodzimy do wyrabiania dłońmi lub przy pomocy robota kuchennego. 
  • Ciasto na pizzę wyrabiamy 5-10 minut, a następnie wkładamy do czystego naczynia, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 
  • Zabieramy się za przygotowywanie składników. Kroimy je w plasterki.  
  • Koncentrat, keczup, zioła, przyprawy, cukier, czosnek oraz wodę i mieszamy. W ten sposób powstanie sos pomidorowy do pizzy.  
  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy, a następnie przenosimy na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Placek smarujemy sosem i układamy dodatki na pizzy. 
  • Pieczemy przez 5-10 minut w 250 stopniach Celsjusza na programie góra-dół. Smacznego! 
Więcej o: