-
Haps
-
Jak przygotować
- Pizzerie mogą brać ode mnie przepis. Moja domowa wersja jest pełna ziół i aromatu. Lepszej nie jadłam
Pizzerie mogą brać ode mnie przepis. Moja domowa wersja jest pełna ziół i aromatu. Lepszej nie jadłam
Czy jest coś lepszego od domowej pizzy? Moim zdaniem zdecydowanie nie. Robiąc ją samodzielnie, kontroluję listę składników, dodając to, co najbardziej lubię. Moja rodzina kocha domową pizzę i najchętniej jadłaby ją każdego dnia. Twierdzą, że pizzerie mogą brać ode mnie przepis.
Podstawą smacznej pizzy jest dla mnie aromat ziół, który unosi się z gorącego placka. Zawsze dbam więc o to, by sos, którym smaruję placek, był posypany różnorodnymi ziołami. Podpowiadam, których warto użyć i jak zrobić idealne ciasto na pizzę.
Zobacz wideo Pizzerinki - kolejna wariacja na temat pizzy
Pizza lepsza niż z pizzerii. Z łatwością odtworzysz ten obłędny smak i zapach
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 750 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka letniej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki oliwy.
Składniki na sos pomidorowy na pizzę:
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki keczupu pikantnego,
- 50 ml wody,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cukru,
- zioła: oregano, bazylia, majeranek, ostra papryka, słodka papryka, odrobina chilli,
- sól i pieprz.
Składniki na pizzę:
- 400 g pieczarek,
- kilka oliwek,
- 2 cebule,
- 1 pomidor,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 250 g tartego żółtego sera lub mozzarelli (dowolnie),
- 100 g szynki, boczku, salami lub pepperoni (dowolnie).
Domowa pizza - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz dolewamy letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki.
- Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty zaczyn oraz oliwę. Delikatnie mieszamy łyżką, a następnie przechodzimy do wyrabiania dłońmi lub przy pomocy robota kuchennego.
- Ciasto na pizzę wyrabiamy 5-10 minut, a następnie wkładamy do czystego naczynia, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Zabieramy się za przygotowywanie składników. Kroimy je w plasterki.
- Koncentrat, keczup, zioła, przyprawy, cukier, czosnek oraz wodę i mieszamy. W ten sposób powstanie sos pomidorowy do pizzy.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy, a następnie przenosimy na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Placek smarujemy sosem i układamy dodatki na pizzy.
- Pieczemy przez 5-10 minut w 250 stopniach Celsjusza na programie góra-dół. Smacznego!