Domowe czipsy na wieczór filmowy. Niskokaloryczne, zdrowe i pysznie chrupiące zrobisz we własnej kuchni

Czipsy to jedna z najpopularniejszych przekąsek, po jakie sięgają zarówno młodsi, jak i starsi. Zamiast kupować je w sklepie, warto upiec je samemu. Wychodzą o wiele zdrowsze i smaczniejsze. To hit wieczorów filmowych i imprez ze znajomymi.

Ziemniaki to bardzo uniwersalne warzywa. Można z nich przyrządzić smaczne dania główne, jak i zakąski. Miłośnicy czipsów z pewnością ucieszą się, że ich ulubiona przekąska jest banalnie łatwa w przygotowaniu. Wystarczy pokroić warzywa odpowiednio drobno, skropić je zdrowym tłuszczem w postaci oliwy oraz doprawić przyprawami. W niezwykle prosty sposób możemy "spersonalizować" ich smak, dodając więcej wybranej przyprawy. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Przepis na domowe czipsy. Ziemniaczana przekąska smakuje fenomenalnie

Solone, paprykowe, ziołowe - to jedne z najbardziej lubianych i najczęściej kupowanych czipsów. Te sklepowe mają jednak o wiele więcej kalorii, konserwantów i barwników, niż te, które zrobimy samodzielnie w zaciszu własnej kuchni. Wychodzą ekspresowo, zrobisz je bowiem w niecałe 15 minut. Polecamy choć raz spróbować tego domowego smakołyku - gwarantujemy, że już nigdy nie kupisz tzw. gotowców.

Składniki:

  • 300 g ziemniaków,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • dodatkowo: oregano, zioła prowansalskie lub papryka ostra.

Ziemniaczane czipsy w wersji domowej. Sposób wykonania

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków. W dalszej kolejności obierz je ze skórki i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Najlepiej sprawdzi się tu pomoc mandoliny do szatkowania warzyw. Pokrojone kartofle polej odrobiną oliwy i dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Może to być zarówno oregano, tymianek, papryka ostra lub wędzona, jak i zioła prowansalskie.

Rozsyp je na blaszce do pieczenia, tak by nie nachodziły na siebie. Na koniec umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza i piecz całość przez ok. 10 minut. Po tym czasie nie wyjmuj od razu blachy, tylko pozwól czipsom ostygnąć. Już po chwili chrupiąca przekąska będzie gotowa do przełożenia na talerz czy do miski. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.