Pomidorowa z rosołu z wczoraj? Nie tym razem - Ewa Wachowicz ma pomysł na bardziej nietuzinkową zupę

Co można zrobić z rosołu, który został z niedzielnego obiadu? Wcale nie tylko lubianą pomidorową - opcji jest znacznie więcej. Bardzo ciekawy i smaczny pomysł na zupę na bazie rosołu ma Ewa Wachowicz. Jaki? Sprawdźcie sami. Będziecie zaskoczeni jednym z jej składników.

Wraz z kotletami schabowymi z ziemniakami i surówką rosół to jedna z ulubionych potraw w polskiej kuchni. Nic dziwnego - jest nie tylko pyszny, zdrowy, ale i wszechstronny - można z niego przygotować wiele innych potraw, zwłaszcza zupy. Jakie? Jedną z bardziej interesujących jest zaprezentowana w 495. odcinku programu "Ewa Gotuje" serwatczanka - pyszna i prosta zupa na bazie właśnie serwatki. Sam przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz - ewawachowicz.pl. Koniecznie go wypróbujcie.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Serwatczanka - zupa na bazie rosołu i serwatki. Choć nie tylko

Do przygotowania serwatczanki poza serwatką i rosołem (niekoniecznie z wczoraj) potrzebujecie jeszcze kilku innych składników. Oto ich lista (liczbę każdego z nich możecie dostosować do swoich potrzeb - poniżej podajemy tylko orientacyjne ilości).

Składniki bazowe:

  • rosół - półtora litra,
  • serwatka - litr.

Przyprawy:

  • śmietana (słodka lub kwaśna, może też być jogurt) - osiem łyżek,
  • masło (najlepiej klarowane) - łyżka,
  • pęczek koperku - do posypania,
  • sól i pieprz - do smaku.

Warzywa:

  • por,
  • kapusta - ćwierć średniej wielkości główki,
  • ziemniaki - cztery sztuki średniej wielkości,
  • marchewka - dwie sztuki,
  • pietruszka.

Jak przygotować serwatczankę? Wbrew pozorom jest to prosty przepis

Przyrządzanie serwatczanki zacznij od przygotowania warzyw - obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, podobnie zrób z marchewką i pietruszką, tylko pokrój je w słupki, a pora w plasterki. Natomiast kapustę poszatkuj. Teraz możesz przejść do właściwego przygotowania serwatczanki:

  1. Podgrzej odrobinę rosół, a masło rozgrzej w garnku;
  2. Do masła dodaj ziemniaki, marchew i pietruszkę;
  3. Wymieszaj i podsmaż;
  4. Dodaj kapustę i pora, po czym zalej warzywa rosołem;
  5. Duś wszystko pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie;
  6. Teraz możesz wlać serwatkę;
  7. Śmietanę (jogurt) wymieszaj z odrobiną zupy w innym naczyniu, po czym dodaj do reszty potrawy;
  8. Wymieszaj wszystko i zagotuj;
  9. Posiekaj koperek i dodaj do zupy;
  10. Dopraw całość solą i pieprzem wedle uznania, po czym zdejmij zupę z ognia.
    Inaczej koperek może nieestetycznie ściemnieć. 

Serwatczanka gotowa - możesz ją już podawać. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.