Wraz z kotletami schabowymi z ziemniakami i surówką rosół to jedna z ulubionych potraw w polskiej kuchni. Nic dziwnego - jest nie tylko pyszny, zdrowy, ale i wszechstronny - można z niego przygotować wiele innych potraw, zwłaszcza zupy. Jakie? Jedną z bardziej interesujących jest zaprezentowana w 495. odcinku programu "Ewa Gotuje" serwatczanka - pyszna i prosta zupa na bazie właśnie serwatki. Sam przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz - ewawachowicz.pl. Koniecznie go wypróbujcie.
Do przygotowania serwatczanki poza serwatką i rosołem (niekoniecznie z wczoraj) potrzebujecie jeszcze kilku innych składników. Oto ich lista (liczbę każdego z nich możecie dostosować do swoich potrzeb - poniżej podajemy tylko orientacyjne ilości).
Składniki bazowe:
Przyprawy:
Warzywa:
Przyrządzanie serwatczanki zacznij od przygotowania warzyw - obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, podobnie zrób z marchewką i pietruszką, tylko pokrój je w słupki, a pora w plasterki. Natomiast kapustę poszatkuj. Teraz możesz przejść do właściwego przygotowania serwatczanki:
Serwatczanka gotowa - możesz ją już podawać. Smacznego!