-
Haps
-
Jak przygotować
- W tym roku robię je na tłusty czwartek. Te pączki robi się ekspresowo i bez brudzenia rąk
W tym roku robię je na tłusty czwartek. Te pączki robi się ekspresowo i bez brudzenia rąk
Szał, który związany jest z tłustym czwartkiem jest naprawdę czymś niesamowitym. Postanawia się wtedy wyciągnąć wszystkie mniej lub bardziej znane przepisy, by zrobić pyszne przekąski. Nasz wybór pada zazwyczaj na pączki, które pochłaniamy w dużych ilościach. Tych zjesz znacznie więcej.
Mini pączki z bananami to oryginalna wersja tradycyjnego przysmaku, idealna na zbliżający się tłusty czwartek. Szybsze w przygotowaniu niż klasyczne pączki, nie wymagają drożdży, zamiast nich dodaje się proszek do pieczenia. Dzięki temu nie trzeba czekać na wyrastające ciasto. Ich konsystencja i smak mogą być niemałym zaskoczeniem. Wszystko to dzięki bananom, które dodaje się do ciasta.
Zobacz wideo Galaktyczne Donaty
Aby przygotować te pyszności, należy zmiksować banany z jajkami, cukrem i solą, a następnie dodać mąki i proszek do pieczenia. Z tego ciasta formuje się małe pączki, które smaży się na rozgrzanym oleju, aż staną się złociste. Te mini pączki to nie tylko pyszna przekąska na tłusty czwartek, ale także pomysł na oryginalny deser na różne okazje. Ich szybkie przygotowanie, aromatyczny zapach i wyjątkowy smak sprawią, że staną się hitem każdego spotkania.
Przepis na bananowe mini pączki
Składniki
- 3 duże banany,
- jajko,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- łyżeczka spirytusu,
- cukier puder do posypania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Banany podziel na mniejsze kawałki i rozgnieć je za pomocą widelca. Dodaj do nich sól, jajko, cukier i cukier waniliowy, zamieszaj.
- Do przygotowanej mieszanki wsyp przesianą mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Mieszaj do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.
- Do garnka wlej olej i dodaj do niego spirytus. Ustaw garnek na ogniu, a gdy stanie się odpowiednio ciepły wrzucaj na niego porcje ciasta. Smaż je na złoty kolor z każdej strony.
- Po wysmażeniu wyłów je łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy pączki będą chłodniejsze, obsyp je cukrem pudrem.