Zupa grochowa to ikona kuchni polskiej, która wzbudza zachwyt swoim sycącym charakterem, bogatym smakiem i aromatem. To właśnie ona rozgrzewa nawet w najzimniejsze dni i wtedy najlepiej po nią sięgnąć. To jedno z tych tradycyjnych dań, które pojawia się na stołach od pokoleń. Każdy zna jej niezwykłą konsystencję, w której rozpływają się miękkie kawałki grochu, ziemniaków i kiełbasy. Dodatek aromatycznych przypraw, jak majeranek czy liście laurowe, nadają zupie wyjątkowego charakteru.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
To idealna propozycja obiadowa i powrót do tradycji, której smak jest niezmiennie uwielbiany przez wszystkich. Dodatków, z którymi można ją podać jest wiele. Jednak proponujemy zaserwować ją z klasycznym świeżym pieczywem.
Przepis na zupę grochową
Składniki
- 500 g swojskiej kiełbasy,
- 500 g łuskanego grochu,
- cebula,
- 2 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 4 ziela angielskiego,
- 50 g masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Groch przemyj pod bieżącą wodą, a następnie przenieś do miski i zalej zimną wodą. Tak przygotowany pozostaw do namoczenia na całą noc.
- Cebulę, marchew, pietruszkę i seler obierz i podziel na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrój w plastry. Wszystko umieść w większym garnku i zalej wodą. Dorzuć liście laurowe i ziela angielskie. Garnek ustaw na ogniu gotuj około 15 minut.
- Po tym czasie wrzuć odsączony z wody groch, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zamieszaj. Trzymaj całość na ogniu przez następne 30 minut.
- Do gotowej zupy wrzuć masło, sól i pieprz. Zamieszaj i podawaj z pieczywem, smacznego!