Nie ma drugiej takiej zupy. Gęsta, pełna warzyw i swojskiego mięsa. Zrobisz ją raz-dwa

Ta zupa może uzyskać miano jednej z najbardziej treściwych polskich zup. Włączenie tego rozgrzewającego dania do diety sprawia, że będziemy cały czas najedzeni. Jest gęsta, sycąca i pełna oryginalnego smaku. Chociaż raz w życiu każdy z nas ją jadł.

Zupa grochowa to ikona kuchni polskiej, która wzbudza zachwyt swoim sycącym charakterem, bogatym smakiem i aromatem. To właśnie ona rozgrzewa nawet w najzimniejsze dni i wtedy najlepiej po nią sięgnąć. To jedno z tych tradycyjnych dań, które pojawia się na stołach od pokoleń. Każdy zna jej niezwykłą konsystencję, w której rozpływają się miękkie kawałki grochu, ziemniaków i kiełbasy. Dodatek aromatycznych przypraw, jak majeranek czy liście laurowe, nadają zupie wyjątkowego charakteru.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

To idealna propozycja obiadowa i powrót do tradycji, której smak jest niezmiennie uwielbiany przez wszystkich. Dodatków, z którymi można ją podać jest wiele. Jednak proponujemy zaserwować ją z klasycznym świeżym pieczywem.

Przepis na zupę grochową

Składniki

  • 500 g swojskiej kiełbasy,
  • 500 g łuskanego grochu,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 4 ziela angielskiego,
  • 50 g masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Groch przemyj pod bieżącą wodą, a następnie przenieś do miski i zalej zimną wodą. Tak przygotowany pozostaw do namoczenia na całą noc.
  2. Cebulę, marchew, pietruszkę i seler obierz i podziel na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrój w plastry. Wszystko umieść w większym garnku i zalej wodą. Dorzuć liście laurowe i ziela angielskie. Garnek ustaw na ogniu gotuj około 15 minut.
  3. Po tym czasie wrzuć odsączony z wody groch, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zamieszaj. Trzymaj całość na ogniu przez następne 30 minut.
  4. Do gotowej zupy wrzuć masło, sól i pieprz. Zamieszaj i podawaj z pieczywem, smacznego!
Więcej o: