Jak łatwo wyczyścić domowymi sposobami mocno przypalony garnek? Pięć metod, które naprawdę działają

Co można zrobić z przypalonym garnkiem poza wyrzuceniem do śmietnika? Wbrew pozorom da się go jeszcze uratować. A w jaki sposób? Oto pięć metod czyszczenia, które pozwolą nawet mocno przypalony garnek doprowadzić do ładu. Zresztą zobaczcie sami.

Gotowanie może być czystą przyjemnością lub przykrym obowiązkiem, to zależy od osoby. Jednak nawet najbardziej utalentowanym i doświadczonym kucharzom czasem coś się przypali. To nie tylko strata jedzenia i zadymiona kuchnia, ale przede wszystkim przypalony garnek bądź patelnia. I pół biedy, gdy się od razu zaleje naczynie wodą z płynem do naczyń, a przypalone jedzenie łatwo schodzi. Jednak nie zawsze jest tak prosto - czasem jest wręcz przeciwnie. I co można wówczas zrobić, aby doprowadzić nieszczęsny garnek do stanu używalności? Wbrew pozorom całkiem sporo. Oto pięć prostych i bezpiecznych metod na wyczyszczenie przypalonego garnka i to bez użycia chemii, za to wykorzystujących substancje, które nie tylko są bardzo tanie, ale z pewnością znajdują się w każdej kuchni. Nie wierzycie? Spróbujcie sami. Będziecie mile zaskoczeni ich skutecznością. 

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Jak wyczyścić mocno przypalony garnek? Zacznij od tego. Te sposoby są łagodniejsze

Aby wyczyścić mocno przypalony garnek, nie trzeba posuwać się od razu do szorowania go z całej siły ostrą szczotką ani bardzo mocnej chemii. Na początek warto wypróbować mniej inwazyjne i prostsze sposoby. Jakie? Oto trzy podstawowe rozwiązania (za serwisami Gerlach.pl oraz Fabryka Form.pl):

  • Zagotowanie w garnku wody - wlej do przypalonego garnka tyle wody, aby zakryła całe przypalone jedzenie i zagotują ją. Gdy będzie wrzała, zgaś palnik i weź szpatułkę (łyżkę), której używasz do mieszania w tym garnku i spróbuj nią (tylko bardzo ostrożnie, aby nie porysować naczynia, a także się przy tym nie poparzyć gorącą wodą) oderwać przypalone jedzenie od dna i ścianek. Uwaga - w miarę możliwości wybierz szpatułkę (łyżkę) wykonaną z tworzywa, które nie porysuje owego garnka, np. silikonową bądź drewnianą. Zdecydowanie odradzamy te metalowe. Również druciane szczotki oraz czyściki np. z folii aluminiowej nie są zbyt dobrym pomysłem. 
  • Zagotowanie w garnku octu lub kwasku cytrynowego - to inna, nieco mocniejsza wersja powyższego rozwiązania, tyle że z octem (kwaskiem cytrynowym)  zamiast wody. Postępowanie jest identyczne jak poprzednio - wlej ocet (spirytusowy, winny bądź zastąp go kwaskiem cytrynowym) tak, aby przykrył wszystkie przypalone kawałki jedzenia i zagotuj. Gdy będzie wrzał, wyłącz palnik i weź szpatułkę (łyżkę), po czym spróbuj oderwać przypalone resztki od ścianek i dna naczynia. W poważniejszych przypadkach możesz zostawić miksturę na kilka godzin i dopiero potem próbować wyczyścić. Rób to delikatnie i za pomocą szpatułki (łyżki) silikonowej bądź drewnianej. UWAGA - ocet NIE nadaje się do czyszczenia garnków aluminiowych i emaliowanych, bo może uszkodzić ich powierzchnię. Za to świetnie sprawdzi się w przypadku naczyń ze stali nierdzewnej, podobnie jak kwasek cytrynowy, który dodatkowo je nabłyszczy. 
  • Masa z sody oczyszczonej - to również prosty i bezpieczny sposób na wyczyszczenie przypalonych garnków. Jak to zrobić? Dno naczynia mocno posyp sodą oczyszczoną i dodaj odrobinę wody (obojętnie ciepłą czy zimną) tak, aby powstała pasta. Teraz zostaw ją na kilka godzin (minimum sześć, a najlepiej np. na całą noc). Po tym czasie możesz próbować normalnie wyczyścić garnek. W cięższych przypadkach można też masę sodową zagotować i dopiero wyczyścić garnek, oczywiście drewnianą lub silikonową szpatułką. UWAGA - soda nie nadaje się do czyszczenia naczyń aluminiowych, za to świetnie się sprawdzi w przypadku garnków ze stali nierdzewnej, emaliowanych, żeliwnych oraz ceramicznych.

Jak wyczyścić mocno przypalony garnek? Te metody nadają się do poważnych przypadków

Jeśli żadna z wcześniejszych metod nie zadziałała, to są jeszcze dwa rozwiązania, dobre na ekstremalne przypadki przypalenizny. Oto one (za serwisem Fabryka Form.pl):

  • mikstura z wody, octu i sody oczyszczonej - to połączenie jest świetnym rozwiązaniem, gdy przypalenizna jest naprawdę mocna. Jak to zrobić? Najpierw wlej do garnka wodę i ocet w proporcji 1:2 i zagotuj. Gdy mikstura zawrze, wyłącz palnik, a do garnka wsyp trzy łyżeczki sody oczyszczonej. Teraz zostaw naczynie z mieszanką na około kwadrans, po czym normalnie umyj zwykłym płynem do naczyń. Tylko pamiętajcie, że ta metoda jest bezpieczna jedynie dla garnków ze stali nierdzewnej, żeliwnych oraz ceramicznych. W innych przypadku można uszkodzić powierzchnię naczynia.
  • zagotowanie w garnku coca-coli - ta nietypowa metoda sprawdza się dobrze w przypadku nawet mocno przypalonych naczyń. A jak ją zastosować? Bardzo prosto - wlewany coca-colę do garnka tak, aby w całości przykryć spaleniznę, po czym zagotowujemy. Czyli tak samo jak w przypadku samej wody czy octu. Jednak w tym przypadku po doprowadzeniu napoju do wrzenia, nie wyłączamy palnika, a dalej gotujemy przez około kwadrans, ale na małym ogniu. W tym czasie można próbować powoli i delikatnie odrywać przypaleniznę od dna i ścianek naczynia. Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy (z płynem wewnątrz) do ostygnięcia. Potem wylewamy coca-colę, a naczynie normalnie myjemy tak, jak zwykle. UWAGA - ten sposób NIE nadaje się do czyszczenia garnków aluminiowych i emaliowanych, bo można uszkodzić ich powierzchnię.
Więcej o: