Niby śląskie, ale nie do końca. Oto obłędne kluski grzybki z przepisu uczestniczki MasterChefa

Kluski śląskie to klasyka z którą na próżno konkurować. Jak się jednak okazuje, tradycyjny specjał można nieco podrasować, nadając charakterystyczny kształt. Tak powstają ziemniaczane grzybki, które skąpane w ciemnym, aromatycznym sosie wyglądają i smakują nieziemsko. Jeśli spróbujesz ich raz, zapomnisz o zwykłych kuleczkach z dziurką!

Daniem, które króluje w śląskim menu, są oczywiście kluchy. Ten wyborny rarytas przygotujesz w kilkanaście minut, a smak podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. Jeśli chcesz jednak udoskonalić tradycyjną wersję, postaw na kluski-grzybki z przepisu uczestniczki MasterChefa. To nie tylko pomysłowa alternatywa, ale i smak, który zapamiętasz na długo.

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Niby śląskie, ale nie do końca. Poznaj przepis na znakomite kluski-grzybki

Uczestniczka MaasterChefa pochwaliła się przepisem bazującym na klasyce, ale nieco udoskonalonym. Tym razem rozchodzi się o kształt, bo smak całkiem przypomina tradycyjne kluski śląskie. Kluski-grzybki skąpane w orientalnym, ciemnym sosie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale i niebiańsko smakuje. Wystarczy zadbać o proporcje i metodę czwórki, która sprawi, że masa ziemniaczana nie rozgotuje się podczas gotowania i będzie idealnie miękka oraz sprężysta. 

Na koniec warto dołożyć nieco starań do podania i estetycznego kształtu przypominającego grzybki. Dzięki wgłębieniom sos wypełni nasze kluchy, a każdy kęs będzie prawdziwym doznaniem dla podniebienia. Autorski przepis i filmik instruktażowy znajdziemy na Instagramie @ewa_masterchef.

Przepis na kluski-grzybki skąpane w aromatycznym sosie 

Składniki: 

  • 500 g - 1 kg ziemniaków (ilość zależy od wielkości porcji),
  • mąka ziemniaczana, 
  • sól.

Składniki na sos:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek gorącego oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka sosu ostrygowego,
  • sezam,
  • szczypta cukru,
  • papryczka chili.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj w wodzie. Bulwy przełóż do naczynia z osoloną woda i gotuj je w mundurkach do miękkości. Wskazówka - dzięki tej metodzie ziemniaki wchłoną mniej wody, a co za tym idzie, mniejsza porcja mąki będzie nam później potrzebna. 
  2. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. 
  3. Od masy ziemniaczanej dodaj sól i uformuj okrąg. Podziel go na cztery części - w miejsce jednej wsyp mąkę ziemniaczaną. Całość wyrabiaj a jednolite ciasto pozbawionych grudek. 
  4. Masę podziel na dwa wałki i uformuj różne porcje z których powstaną nasze kluseczki.
  5. Każdą porcję ładnie uformuj w dłoniach, lekko zgnieć, a następnie zrób wgłębienie szyjką szklanej butelki. Powinien powstać estetyczny kształt grzybków. 
  6. Kluski gotuj w osolonym wrzątku - wystarczy minuta po wypłynięciu. 
  7. Teraz pora na sos. Kluski odcedź i przełóż do dużej miski razem z  poszatkowanym czosnkiem. Całość zalej sosem sojowym i ostrygowym. Dodaj cukier, sezam, płatki chili i na koniec zalej wszystko gorącym olejem. Kluski mieszamy i gotowe, smacznego!
  8. Wskazówka - kluski grzybki można przygotować w nieco bardziej tradycyjnym wydaniu. Świetnie sprawdzi się sos grzybowy czy mięsny.  
Więcej o:
Copyright © Agora SA