Daniem, które króluje w śląskim menu, są oczywiście kluchy. Ten wyborny rarytas przygotujesz w kilkanaście minut, a smak podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. Jeśli chcesz jednak udoskonalić tradycyjną wersję, postaw na kluski-grzybki z przepisu uczestniczki MasterChefa. To nie tylko pomysłowa alternatywa, ale i smak, który zapamiętasz na długo.
Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką
Niby śląskie, ale nie do końca. Poznaj przepis na znakomite kluski-grzybki
Uczestniczka MaasterChefa pochwaliła się przepisem bazującym na klasyce, ale nieco udoskonalonym. Tym razem rozchodzi się o kształt, bo smak całkiem przypomina tradycyjne kluski śląskie. Kluski-grzybki skąpane w orientalnym, ciemnym sosie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale i niebiańsko smakuje. Wystarczy zadbać o proporcje i metodę czwórki, która sprawi, że masa ziemniaczana nie rozgotuje się podczas gotowania i będzie idealnie miękka oraz sprężysta.
Na koniec warto dołożyć nieco starań do podania i estetycznego kształtu przypominającego grzybki. Dzięki wgłębieniom sos wypełni nasze kluchy, a każdy kęs będzie prawdziwym doznaniem dla podniebienia. Autorski przepis i filmik instruktażowy znajdziemy na Instagramie @ewa_masterchef.
Przepis na kluski-grzybki skąpane w aromatycznym sosie
Składniki:
- 500 g - 1 kg ziemniaków (ilość zależy od wielkości porcji),
- mąka ziemniaczana,
- sól.
Składniki na sos:
- 3 ząbki czosnku,
- 5 łyżek gorącego oleju,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka sosu ostrygowego,
- sezam,
- szczypta cukru,
- papryczka chili.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj w wodzie. Bulwy przełóż do naczynia z osoloną woda i gotuj je w mundurkach do miękkości. Wskazówka - dzięki tej metodzie ziemniaki wchłoną mniej wody, a co za tym idzie, mniejsza porcja mąki będzie nam później potrzebna.
- Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę.
- Od masy ziemniaczanej dodaj sól i uformuj okrąg. Podziel go na cztery części - w miejsce jednej wsyp mąkę ziemniaczaną. Całość wyrabiaj a jednolite ciasto pozbawionych grudek.
- Masę podziel na dwa wałki i uformuj różne porcje z których powstaną nasze kluseczki.
- Każdą porcję ładnie uformuj w dłoniach, lekko zgnieć, a następnie zrób wgłębienie szyjką szklanej butelki. Powinien powstać estetyczny kształt grzybków.
- Kluski gotuj w osolonym wrzątku - wystarczy minuta po wypłynięciu.
- Teraz pora na sos. Kluski odcedź i przełóż do dużej miski razem z poszatkowanym czosnkiem. Całość zalej sosem sojowym i ostrygowym. Dodaj cukier, sezam, płatki chili i na koniec zalej wszystko gorącym olejem. Kluski mieszamy i gotowe, smacznego!
- Wskazówka - kluski grzybki można przygotować w nieco bardziej tradycyjnym wydaniu. Świetnie sprawdzi się sos grzybowy czy mięsny.