Paluchy drożdżowe z serem na mecz. Komu przyda się dziś przepis? Niech wchodzi i korzysta

Paluchy drożdżowe to świetna przekąska nie tylko na mecz. Są mega chrupiące, pyszne i aromatyczne. Nie masz doświadczenia w robieniu ciasta drożdżowego? Nie martw się. Z tymi przepisami na pewno sobie poradzisz.

Paluchy drożdżowe z serem na słodko

Paluchy drożdżowe z serem na słodko to świetna przekąska, która sprawdzi się nie tylko podczas meczu. Takie przekąski są wręcz stworzone do popołudniowej herbatki lub kawy. Przejdźmy do sposobu wykonania. Poniżej znajdziesz prosty przepis

Paluchy serowe drożdżowe - receptura:

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki
  • 30 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 40 ml rozpuszczonego masła - musi być przestudzone
  • 2 żółtka
  • 22 g świeżych drożdży
  • odrobina soli
  • 1 cukier waniliowy

Składniki na masę serową:

  • 1 jajko + 2 żółtka
  • około 280 g twarogu
  • 100 g cukru pudru
  • odrobina miękkiego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany
  • odrobina soku i skórki cytrynowej

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania paluchów

Wykonanie:

  • Wykonaj zaczyn. Wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem. Połącz je z cukrem i cukrem waniliowym. Dołóż odrobinę mąki. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Po 20 minutach do zaczynu dodaj pozostałe składniki na ciasto i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
  • Przygotuj masę serową. Zmiel twaróg. Dołóż jajko i żółtka. Dodaj pozostałe składniki. Całość wymieszaj.
  • Ciasto rozwałkuj. Na połowie ciasta rozłóż przygotowany wcześniej słodki farsz. Złóż ciasto na pół. Przyciśnij i sklej boki.
  • Ciasto potnij na paski o szerokości 2 cm.
  • Każdy pasek dobrze skręć, aby powstał ciekawy wzór.
  • Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia. Rozłóż na blaszce paluchy. Pozostaw je do wyrośnięcia na kwadrans.
  • Posmaruj paluchy białkiem. Piecz je przez 15 minut w 180 stopniach.
Zobacz wideo Słodkie i zdrowe. Oto cztery przepisy na fit przekąski

Paluchy drożdżowe - przepisy na słono są częściej wybierane

Drożdżowe paluchy pizzowe z serem i szynką to niebo w gębie! Gwarantujemy, że te paluchy znikną z talerza w kilka chwil. Co więcej, z tym przepisem, nie musisz martwić się, że ciasto nie wyrośnie. Przekąska wyjdzie rewelacyjnie.

Paluchy drożdżowe z serem i szynką:

Składniki:

Wykonanie:

  • Przygotuj ciasto według podanego w linku przepisu.
  • Wykonaj sos pomidorowy. Umieść oliwę w garnku, dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż go. Dołóż pomidory i przyprawy. Wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na pizzę.
  • Na połowie ciasta rozsmaruj sos, rozłóż plasterki szynki, posyp tartym serem i przyprawami. 
  • Złóż ciasto na pół i posklejaj boki.
  • Pokrój na 10 pasów. Przenieś je na blaszkę i odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Paluchy piecz przez kwadrans.

Paluchy drożdżowe z czosnkiem. Ten aromat zawróci Wam w głowie!

Paluchy drożdżowe z czosnkiem to kolejny pomysł na niebanalną przekąskę! Czosnek i ciasto drożdżowe to duet znakomity. Oto prosty przepis:

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży mokrych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 500 ml ciepłego mleka
  • odrobina soli i oleju

Składniki na sos:

  • 2 jaja
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól, zioła prowansalskie
  • kilka ząbków czosnku - ilość wedle uznania

Wykonanie:

  • Wykonaj zaczyn. Połącz drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Dołóż dwie łyżki mąki. Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
  • Umieść w misce około 3/4 mąki. Dodaj zaczyn, mleko i jaja.
  • Wyrób dokładnie ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  • Wykonaj sos. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz ze sobą składniki na sos i wymieszaj.
  • Gdy ciasto będzie gotowe, przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj i podziel na paski. Gotowe pasy, posmaruj sosem i skręć w świderki.
  • Ułóż paluchy na blasze wyłożonej papierem. Ustaw piekarnik na 180 stopni. Piecz przez 15 minut.

Zobacz też: Fenomenalny kurczak z grilla w ziołach to hit na majówkowe party. Jak go zrobić? To banalnie proste

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.