Naleśniki każdy zna i prawdopodobnie każdy lubi. Jednak przepis na naleśniki z maślanką nie jest wcale taki oczywisty i nie każdy o nich słyszał, a wielka szkoda, bo są dużo delikatniejsze i naprawdę bardzo sprężyste. Są tak pyszne, że naprawdę słów brak, a do krokietów nadają się jak złoto.
Naleśniki na maslance - bija na głowę zwyczajne
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szklanki maślanki naturalnej
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli lub cukru
Naleśniki na maślance - sposób wykonania:
- Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. To nie jest konieczne, ale dużo ułatwi.
- Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z odrobiną soli lub cukru. Następnie dodaj maślankę i roztopione masło. Całość dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto.
- Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by odpoczęło. W tym czasie porządnie rozgrzej patelnię. Lekko ją natłuść masłem lub olejem.
- Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki i smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż będą złote.
Takie naleśniki są po prostu idealne. Mięciutkie, delikatne i sprężyste. Idealnie nadają się do krokietów i do zawijania. Jeśli masz ochotę zrobić na obiad naleśniki z kurczakiem, ze szpinakiem lub zapiekane po meksykańsku, to naleśniki na maślance są perfekto!