Naleśniki na maślance są lepsze niż na mleku. Delikatne i się nie rwą

Przepis na naleśniki zna chyba każdy. Jednak dzisiejsze naleśniki będą nieco inne - dużo delikatniejsze i sprężyste. Mleko niech zostanie w lodówce - do naleśników lepiej sprawdzi się inny biały płyn.

Naleśniki każdy zna i prawdopodobnie każdy lubi. Jednak przepis na naleśniki z maślanką nie jest wcale taki oczywisty i nie każdy o nich słyszał, a wielka szkoda, bo są dużo delikatniejsze i naprawdę bardzo sprężyste. Są tak pyszne, że naprawdę słów brak, a do krokietów nadają się jak złoto. 

Zobacz wideo

Naleśniki na maslance - bija na głowę zwyczajne

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki maślanki naturalnej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli lub cukru

Naleśniki na maślance - sposób wykonania:

  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. To nie jest konieczne, ale dużo ułatwi. 
  2. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z odrobiną soli lub cukru. Następnie dodaj maślankę i roztopione masło. Całość dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto. 
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by odpoczęło. W tym czasie porządnie rozgrzej patelnię. Lekko ją natłuść masłem lub olejem. 
  4. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki i smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż będą złote.

Takie naleśniki są po prostu idealne. Mięciutkie, delikatne i sprężyste. Idealnie nadają się do krokietów i do zawijania. Jeśli masz ochotę zrobić na obiad naleśniki z kurczakiem, ze szpinakiem lub zapiekane po meksykańsku, to naleśniki na maślance są perfekto!

Więcej o: