Siostra Aniela ma przepis na najlepsze faworki. Idealnie kruche, delikatne i rozpływające się w ustach

Siostra Aniela podzieliła się przepisem na najlepsze faworki pod słońcem. Łakocie z najlepszych cukierni nie mają szans z tą idealną chrupkością i obłędnym smakiem. Sekretem są złote proporcje, a także dopieszczony skład.

Tłusty czwartek już niebawem, a co za tym idzie pora na pierwsze przygotowania i planowanie słodkich wypieków. Wyborem idealnym są nie tylko pączki czy oponki, ale także obłędnie kruchy chrust. Przepis siostry Anieli pozwoli dojść w tym zakresie do perfekcji - ale bez obaw - przygotowanie jest łatwe, a produkty łatwo dostępne i niezbyt drogie. 

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Faworki siostry Anieli. Najlepszy przepis na ciasto, któremu nikt się nie oprze

To już ostatni dzwonek na odnalezienie idealnej, słodkiej receptury na tłusty czwartek. Bezkonkurencyjnym faworytem jest przepis na miękkie i puszyste faworki. Siostra Aniela ma na to swój sprawdzony patent. Główną zasadą są oczywiście starannie dobrane składniki - nie może zabraknąć żółtek, mąki, odrobiny śmietany oraz kieliszka mocnego trunku. Na tym się jeszcze nie kończy, ponieważ równie istotne jest samo wyrabianie ciasta i późniejsza obróbka. 

Słodki i puszysty niczym chmurka chrust siostry Anieli lubuje się także w starannym przygotowaniu i braku pośpiechu. Zapewniamy, że siostra Aniela o sztuce kulinarnej wie dosłownie wszystko, dlatego przepis na złocisty chruścik to niemal mistrzostwo. 

Przepis na faworki siostry Anieli - wyjdą chrupiące i złociste 

Składniki: 

  • 6 żółtek jaj,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 10 łyżek gęstej śmietany,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • cukier puder,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przesiania mąki i wymieszania jej z proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie do suchych produktów wbij żółtka i dodaj sól, śmietanę i spirytus. Całość początkowo wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie przejdź o energicznego wyrabiania ciasta. Uformuj kulę. 
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj na nie za gruby i niezbyt cienki płat. Następnie wytnij pasy, natnij w środku i przełóż pasek ciasta przez nacięcie.
  4. Gdy faworki nabiorą już ostatecznego kształtu, podgrzej w dużym naczyniu olej. Smaż partiami, aż będą złociste i rumiane. Na koniec odsącz je z oleju na ręcznikach papierowych i posyp cukrem pudrem. Smacznego. 
  5. Tak przygotowane faworki smakują doskonale i pięknie przyozdobią stół w tłusty czwartek. 
Więcej o: