Genialny sposób na placki ziemniaczane. Dodaj ten składnik, a nie będą ociekać tłuszczem

Placki ziemniaczane to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Problem stanowi jednak to, że podczas smażenia na oleju, chłoną tłuszcz niczym gąbka. Jak temu zapobiec? Wystarczy dodać do masy jeden składnik. Tego triku używam od lat i jeszcze się na nim nie zawiodłam.

Przepis na placki ziemniaczane przydaje się przy wielu okazjach. Sięgamy po niego, kiedy chcemy przygotować szybki obiad lub podwieczorek. Danie to cieszy się ogromną popularnością ze względu na swoją uniwersalność - placki bowiem zjemy zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Możemy je zaserwować niemal ze wszystkim, mając przy tym gwarancję, że każdemu zasmakuje. Jak usmażyć chrupiące placki ziemniaczane ze złocistą skórką? Podpowiadamy!

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Dodaj ten składnik do masy na placki ziemniaczane. Już nigdy nie będą ociekać tłuszczem

Placki ziemniaczane są bajecznie proste w wykonaniu. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, a powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię. Aby jednak danie wyszło smakowicie, trzeba pamiętać o kilka rzeczach. Po pierwsze - rodzaj mąki. Najlepiej sprawdzi się tu klasyczna mąka pszenna, typu 400 lub 500. Równie ważny jest wybór ziemniaków. Do smażenia placków polecamy użyć tych starszych z gatunku B lub C. Pamiętaj także o dodaniu sekretnego składnika, które uchroni ziemniaczane rarytasy przed chłonięciem oleju. Wiele osób dodaje go także w tym samym celu do ciasta na faworki i pączki. Chodzi, rzecz jasna, o spirytus. Zaledwie jedna łyżka stołowa tego dodatku sprawi, że placki nie będą ociekać tłuszczem. 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej roślinny do smażenia,
  • szczypta pieprzu.

Chrupiące placki ziemniaczane. Sposób przygotowania

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. To samo zrób z cebulą. Dodaj mąkę pszenną, spirytus i przeciśnięty przez praskę czosnek. W dalszej kolejności wbij jajko i dopraw całość solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Łyżką wylewaj ciasto na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż placki obustronnie do zarumienienia, a na koniec wyłóż je na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Chrupiące placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. kwaśną śmietaną, gulaszem lub sosem. Smacznego!

Więcej o: