Przepis na placki ziemniaczane przydaje się przy wielu okazjach. Sięgamy po niego, kiedy chcemy przygotować szybki obiad lub podwieczorek. Danie to cieszy się ogromną popularnością ze względu na swoją uniwersalność - placki bowiem zjemy zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Możemy je zaserwować niemal ze wszystkim, mając przy tym gwarancję, że każdemu zasmakuje. Jak usmażyć chrupiące placki ziemniaczane ze złocistą skórką? Podpowiadamy!
Placki ziemniaczane są bajecznie proste w wykonaniu. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, a powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię. Aby jednak danie wyszło smakowicie, trzeba pamiętać o kilka rzeczach. Po pierwsze - rodzaj mąki. Najlepiej sprawdzi się tu klasyczna mąka pszenna, typu 400 lub 500. Równie ważny jest wybór ziemniaków. Do smażenia placków polecamy użyć tych starszych z gatunku B lub C. Pamiętaj także o dodaniu sekretnego składnika, które uchroni ziemniaczane rarytasy przed chłonięciem oleju. Wiele osób dodaje go także w tym samym celu do ciasta na faworki i pączki. Chodzi, rzecz jasna, o spirytus. Zaledwie jedna łyżka stołowa tego dodatku sprawi, że placki nie będą ociekać tłuszczem.
Składniki:
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. To samo zrób z cebulą. Dodaj mąkę pszenną, spirytus i przeciśnięty przez praskę czosnek. W dalszej kolejności wbij jajko i dopraw całość solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Łyżką wylewaj ciasto na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż placki obustronnie do zarumienienia, a na koniec wyłóż je na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Chrupiące placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. kwaśną śmietaną, gulaszem lub sosem. Smacznego!