Gdy je podaję, znika w 5 minut i nie zostaje nawet okruszek. Smak jest głęboki i aromatyczny

Za ciastami szaleje cały świat. Uwielbiamy je tak bardzo, że przy każdej nadarzającej się okazji postanawiamy wykonać je samodzielnie w domu. Jeśli ma się ochotę na coś słodkiego, właśnie po ten deser sięga większość. My poznaliśmy przepis na wypiek, który trzeba jedynie wymieszać i wstawić do piekarnika. Jest palce lizać.

Na liście najpopularniejszych deserów z pewnością znajdują się ciasta. Najczęściej jemy sernik, szarlotkę, makowiec, a także przeróżne babki. Jednak chcąc przygotować te ciasta trzeba przyszykować się na godzinne stanie w kuchni. Na szczęście można znaleźć takie przepisy, które wykonuje się ekspresowo. Jeden z nich chcemy właśnie przedstawić.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

To pomysł na czekoladowy biszkopt, który jest niebiańsko miękki i słodki. Proponujemy podać go z cukrem pudrem, jednak można przełożyć go domowymi konfiturami. Zasmakuje także w towarzystwie zimnych lodów lub polany polewą z białej czekolady. Samo przygotowanie nie zajmie niespełna 5 minut, a całą resztą zajmuje się piekarnik.

Przepis na ciasto czekoladowe

Składniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 250 ml kefiru naturalnego,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski wlej kefir i wymieszaj go z proszkiem do pieczenia i jajkami. Do drugiej miski przesiej mąkę wraz z kakao i dodaj cukier. 
  2. Stopniowo wlewając kefir do suchych składników, mieszaj całość na średnich obrotach miksera. Z tego połączenia powinna powstać gęsta, ale jednolita masa.
  3. Dno przygotowanej blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj niewielką ilością masła. Gdy forma jest gotowa, możesz wlać do niej ciasto.
  4. Blachę włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. By sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, warto wykorzystać sposób na wykałaczkę. Włóż ją do ciasta, a gdy po wyjęciu będzie sucha, to znak, że jest gotowe do wyjęcia.
  5. Wypieczone ciasto pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem obsyp je cukrem pudrem
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.