-
Haps
-
Jak przygotować
- Gdy je podaję, znika w 5 minut i nie zostaje nawet okruszek. Smak jest głęboki i aromatyczny
Gdy je podaję, znika w 5 minut i nie zostaje nawet okruszek. Smak jest głęboki i aromatyczny
Za ciastami szaleje cały świat. Uwielbiamy je tak bardzo, że przy każdej nadarzającej się okazji postanawiamy wykonać je samodzielnie w domu. Jeśli ma się ochotę na coś słodkiego, właśnie po ten deser sięga większość. My poznaliśmy przepis na wypiek, który trzeba jedynie wymieszać i wstawić do piekarnika. Jest palce lizać.
Na liście najpopularniejszych deserów z pewnością znajdują się ciasta. Najczęściej jemy sernik, szarlotkę, makowiec, a także przeróżne babki. Jednak chcąc przygotować te ciasta trzeba przyszykować się na godzinne stanie w kuchni. Na szczęście można znaleźć takie przepisy, które wykonuje się ekspresowo. Jeden z nich chcemy właśnie przedstawić.
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków
To pomysł na czekoladowy biszkopt, który jest niebiańsko miękki i słodki. Proponujemy podać go z cukrem pudrem, jednak można przełożyć go domowymi konfiturami. Zasmakuje także w towarzystwie zimnych lodów lub polany polewą z białej czekolady. Samo przygotowanie nie zajmie niespełna 5 minut, a całą resztą zajmuje się piekarnik.
Przepis na ciasto czekoladowe
Składniki
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g drobnego cukru,
- 250 ml kefiru naturalnego,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
- Do większej miski wlej kefir i wymieszaj go z proszkiem do pieczenia i jajkami. Do drugiej miski przesiej mąkę wraz z kakao i dodaj cukier.
- Stopniowo wlewając kefir do suchych składników, mieszaj całość na średnich obrotach miksera. Z tego połączenia powinna powstać gęsta, ale jednolita masa.
- Dno przygotowanej blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj niewielką ilością masła. Gdy forma jest gotowa, możesz wlać do niej ciasto.
- Blachę włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. By sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, warto wykorzystać sposób na wykałaczkę. Włóż ją do ciasta, a gdy po wyjęciu będzie sucha, to znak, że jest gotowe do wyjęcia.
- Wypieczone ciasto pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem obsyp je cukrem pudrem