Faworki w 15 minut to opcja dla zabieganych. Smakują obłędnie i są odpowiednio chrupiące

Faworki to symbol tłustego czwartku. Jednak nie zawsze tego dnia udaje się je kupić. Jeśli nie zdążyłeś, bo wszystkie zostały wykupione, to nic straconego. Z tym przepisem zrobisz je w 15 minut, a ich smak będzie porównywalny do tych z najlepszej cukierni.

Dziś jest ten dzień, na który tak wiele osób czekało przez ostatni rok. Tłusty czwartek wywołuje wielkie emocje, a to wszystko przez smakołyki, które pojawiają się wtedy w sklepach. W ofertach marketów i cukierni znajdują się smaki, które w każdy normalny dzień nie występują. Właśnie wtedy do cukierni i sklepów ustawiają się kolejki, a pączki, oponki, faworki i inne łakocie znikają z półek w ekspresowym tempie. Niestety, ale popularność tego święta, jakim jest tłusty czwartek jest tak duża, że w niektórych miejscach może zabraknąć asortymentu. W takim wypadku warto poznać przepisy na błyskawiczne faworki lub pączki.

Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej

Receptura na chrust dla zabieganych, którą przedstawiamy, nie jest skomplikowana, a czas przygotowania to zaledwie 15 minut. Ich smak można porównać do sklepowych przysmaków, a niektórzy uważają nawet, że są smaczniejsze. Warto wykorzystać recepturę, bo jest naprawdę pyszna.

Przepis na faworki w 15 minut

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Na stolnicę lub czysty blat przesiej mąkę. Zrób w niej wgłębienie, wlej oddzielone od białek żółtka oraz kilka łyżek śmietany. Całość wymieszaj, możesz do tego użyć widelca.
  2. Następnie dodaj dwie łyżki spirytusu i zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite.
  3. Po zagnieceniu masy podziel ją na dwie równe części. Aby ciasto było odpowiednio napowietrzone, uderzaj w nie kilkukrotnie wałkiem.
  4. Stolnicę podsyp mąką i umieść na niej ciasto. Każdą część ciasta rozwałkuj na cieniutki placek.
  5. Radełkiem wycinaj paseczki o wielkości około 6 cm. Powstałe kawałek przetnij na środku i przez naciętą dziurkę przewiń jeden koniec ciasta, formując zgrabnego zawijasa.
  6. Tak powstałe faworki wrzucaj na rozgrzany w garnku olej. Smaż z obu stron na rumiany kolor. Na koniec przełóż na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA