Dziś jest ten dzień, na który tak wiele osób czekało przez ostatni rok. Tłusty czwartek wywołuje wielkie emocje, a to wszystko przez smakołyki, które pojawiają się wtedy w sklepach. W ofertach marketów i cukierni znajdują się smaki, które w każdy normalny dzień nie występują. Właśnie wtedy do cukierni i sklepów ustawiają się kolejki, a pączki, oponki, faworki i inne łakocie znikają z półek w ekspresowym tempie. Niestety, ale popularność tego święta, jakim jest tłusty czwartek jest tak duża, że w niektórych miejscach może zabraknąć asortymentu. W takim wypadku warto poznać przepisy na błyskawiczne faworki lub pączki.
Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej
Receptura na chrust dla zabieganych, którą przedstawiamy, nie jest skomplikowana, a czas przygotowania to zaledwie 15 minut. Ich smak można porównać do sklepowych przysmaków, a niektórzy uważają nawet, że są smaczniejsze. Warto wykorzystać recepturę, bo jest naprawdę pyszna.
Przepis na faworki w 15 minut
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżki spirytusu,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
- Na stolnicę lub czysty blat przesiej mąkę. Zrób w niej wgłębienie, wlej oddzielone od białek żółtka oraz kilka łyżek śmietany. Całość wymieszaj, możesz do tego użyć widelca.
- Następnie dodaj dwie łyżki spirytusu i zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite.
- Po zagnieceniu masy podziel ją na dwie równe części. Aby ciasto było odpowiednio napowietrzone, uderzaj w nie kilkukrotnie wałkiem.
- Stolnicę podsyp mąką i umieść na niej ciasto. Każdą część ciasta rozwałkuj na cieniutki placek.
- Radełkiem wycinaj paseczki o wielkości około 6 cm. Powstałe kawałek przetnij na środku i przez naciętą dziurkę przewiń jeden koniec ciasta, formując zgrabnego zawijasa.
- Tak powstałe faworki wrzucaj na rozgrzany w garnku olej. Smaż z obu stron na rumiany kolor. Na koniec przełóż na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem.