-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciocia Zosia określa ją zupą królewską. Mięso, serek i duża ilość warzyw to jej cechy charakterystyczne
Ciocia Zosia określa ją zupą królewską. Mięso, serek i duża ilość warzyw to jej cechy charakterystyczne
Jeśli znudziły ci się najpopularniejsze zupy, musisz sięgnąć po ten przepis. Danie z tej receptury jest niesamowicie kremowe, delikatne i pożywne. W moim domu nazywamy je zupą królewską, a to przez bogaty smak. Znajdziesz w niej wszystko, co najlepsze.
O zupie królewskiej mało kto słyszał. Nie jest to popularna propozycja obiadowa, ale za to jest warta spróbowania. Aby ją przygotować, potrzebny jest bulion, który jest jej bazą. Następnie dodaje się do niej pokrojone pieczarki, które nadają zupie aromatyczny smak. Oprócz nich można w niej zasmakować fasolki szparagowej i marchewki. Jednak nie tylko warzywa się w niej znajdują. By zupa była pełniejsza, wrzuca się do niej klopsy z mięsa mielonego.
Zobacz wideo Chowder kukurydziany
Na koniec dodaje się serki topione, które nadają zupie kremowej konsystencji i delikatnego smaku. Jest podawana z posiekaną natką pietruszki i pieczywem. Jest idealna, by przedstawić domownikom nowe smaki.
Przepis na zupę królewską
Składniki
- 1 l bulionu,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 200 g fasolki szparagowej,
- 400 g pieczarek,
- 300 g kremowych serków topionych,
- jajko
- 4 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki do posypania,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Do dużej miski wrzuć mięso mielone, wbij jajko, wsyp sól, pieprz i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj i uformuj pulpety o wielkości orzecha włoskiego.
- Cebulę i marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywa. Następnie dorzuć oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki i fasolkę szparagową. Smaż do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
- Do garnka wlej bulion i podgrzej go na średnim ogniu. Dodaj podsmażone warzywa, a następnie wrzuć wcześniej przygotowane pulpety. Gotuj wszystko do całkowitego ugotowania mięsa.
- Serki topione podziel na mniejsze kawałki i partiami wrzucaj je do wywaru, cały czas mieszając. Na koniec dopraw danie solą i pieprzem. Przed podaniem obsyp ją posiekaną natką pietruszki.