Paluchy chlebowe to hit, którego nie może zabraknąć na żadnym imprezowym stole. Są pyszne i aromatyczne, więc cieszą się ogromną popularnością wśród gości. Z mojego stołu znikają szybciej niż popularne imprezowe sałatki. Podpowiadamy, jak zrobić paluchy chlebowe.
fot.istock/ Amawasri
REKLAMA
REKLAMA
Paluchy chlebowe można przygotować na wiele różnorodnych sposobów. W zależności od jakich tego, przypraw i dodatków użyjemy, możemy osiągnąć inne wyjątkowe smaki. Oto przepis na moje ulubione paluchy.
REKLAMA
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Paluchy chlebowe - wszyscy zajadają się nimi w najlepsze. Nie sposób się im oprzeć
Paluchy chlebowe można jeść z sosem bądź dipem lub na sucho. Warto jednak postawić na dodatek, ponieważ podkręca smak, dzięki czemu paluchy są jeszcze lepsze. Same paluchy świetnie sprawdzą się też jako dodatek do sałatki bądź innego dania. Jak zatem zrobić domowe paluchy chlebowe? To banalnie proste.
Jak zrobić domowe paluchy chlebowe? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy trochę letniej wody, drożdże i cukier. Po wymieszaniu przykrywamy i odstawiamy na około kwadrans w ciepłe miejsce, aż zacznie się pienić.
W innej misce łączymy pozostałe składniki - mąkę, oliwę, rozczyn, szczyptę soli i resztę letniej wody. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie jednolite i gładkie. Możemy dodać mąki lub wody, jeśli ciasto jest za rzadkie bądź za gęste. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu pod ściereczką na około godzinę.
Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy. Kroimy je w paski i formujemy paluchy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Gdy zaczną rosnąć, mogą się posklejać. Przykrywamy je ściereczką, aż wyrosną. Posypujemy paluchy ulubionymi przyprawami i odrobiną sezamu, a następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez około 10 minut, aż się zarumienią. Podajemy z sosem lub dipem, aby smakowały jeszcze lepiej.