Taka surówka nie zdąży trafić do lodówki. Marchewka w tym wydaniu zniknie ze stołu w okamgnieniu

Tradycyjne surówki odejdą w zapomnienie, gdy podasz do obiadu marchewkę w tej obłędnej wersji. Przepis jest banalnie prosty, jednak smak można uznać za kulinarne arcydzieło. Wszystko to za sprawą dodatków w postaci dorodnych cytrusów i nie tylko.

Zapomnij o klasycznej mizerii i nudnych, pozbawionych kolorów dodatkach do obiadu. Oto surówka idealna na bazie tartej marchewki i dressingu. Tu nie ma nudy, a z każdym kęsem możemy spodziewać się prawdziwej eksplozji smaków. Jest tanio, smakowicie i bez wielkiej filozofii. 

Zobacz wideo Resztki z rosołu? Przygotuj galaretkę "zero waste"

To najprawdopodobniej najlepsza surówka na świecie. W składzie marchew i cytrusy

Domowe obiady nie mają konkurencji, warto jednak nieco je podrasować. Nic nie sprawdzi się w tej roli tak idealnie, jak solidna porcja kolorowych warzyw. Surówki i wszelakie sałatki sprawdzą się w tej roli doskonale, jednak nic nie może konkurować z tą wyborną i banalnie prostą w przygotowaniu marchewką. Karotka w tym wydaniu rozpieści podniebienie i ekspresowo zniknie talerzy. Cały sekret tkwi w estetycznym podaniu i co najważniejsze w odrobinie cytrusów.

To właśnie w prostocie tkwi esencja smaku, dlatego surówka z marchewki powinna w domowym menu królować na stałe. Nasz przepis opiera się jedynie na pięciu składnikach - warzywa ścieramy, doprawiamy i w zasadzie na tym się kończy cała filozofia. Warto jednak postawić na świeże, dorodne sztuki, które są o wiele smaczniejsze od tych większych.  

Przepis na bajecznie smaczną marchewkę taplającą się w cytrusach 

Składniki: 

  • 4 marchewki,
  • pomarańcza,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od warzyw. Marchewkę starannie obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Marchewka powinna trafić teraz do dużej miski.
  2. Pomarańcze obierz, a następnie  pokrój w niewielką kostkę - około 2 cm. 
  3. Teraz warzywa i owoc połącz w misce i dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej sok z cytryny oraz oliwę. Wszystko dodatkowo dopraw solą, wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe.
  4. Tak przygotowana surówka to nie tylko obłędnie smaczny dodatek do obiadu, ale także świetna i zdrowa przekąska. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA