Przepis na kopytka jest banalnie prosty. A szczególnie ten, w którym pomijamy jajka. Dzięki temu wychodzą o wiele, wiele lepsze. Jak zatem zrobić kopytka bez jajek? Sprawdźmy.
Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości
Kopytka bez jajek. Świetny sposób na dodatek do obiadu
Kopytka wielu osobom przywodzą na myśl babciną kuchnię. To danie z naszego dzieciństwa jest bardzo proste w przygotowaniu, ale trzeba zwrócić uwagę na drobne szczegóły, które zadecydują o idealnym smaku i teksturze naszych ziemniaczanych obłoczków.
Całkiem niedawno dostałam przepis na kopytka bez jajek i zachwyciłam się. W końcu nie są twarde - wręcz przeciwnie, są puszyste jak chmurki. Zamiast jajek dodaję mąkę, a nawet dwie. Do masy na kopytka trzeba dodać dodatkową 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Jak zrobić kopytka bez jajek? Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków,
- 200 g mąki pszennej + 1 łyżka do ciasta + 2-3 łyżki do podsypania stolnicy,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Bulwy odcedź i przeciśnij przez specjalną praskę lub dokładnie utłucz. Odstaw do przestudzenia.
- Do ziemniaków dodaj mąkę (200 g + 1 łyżkę), skrobię i sól.
- Masę energicznie zagniataj, aż całość będzie jednolita i zwarta. Jeśli nie chce się lepić, dodaj jeszcze 1 łyżkę skrobi.
- Ciasto podziel na cztery części, a każdą z nich roluj, by uzyskać szeroki wałek. Każdy z nich delikatnie spłaszcz, a następnie pod kątem wycinaj kopytka na szerokość około 2-3 centymetrów.
- Gotowe kopytka gotuj w lekko osolonym wrzątku - czas to minuta od wypłynięcia.
- Tak przygotowane kopytka podawaj z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzi cukier z masłem, sosy grzybowe, mięsne lub starty parmezan czy bułka tarta. Smacznego!