Nie dodawaj jajek do kopytek, bo będą twarde. Zastąp je tym składnikiem. Będą mięciutkie i sprężyste

Kopytka to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Świetnie smakują z sosami czy sztuką mięsa. Aby były smaczne, muszą być jednak mięciutkie, a jednocześnie sprężyste. Łatwo sprawić jednak, że będą po prostu twarde. Jak tego uniknąć?

Przepis na kopytka jest banalnie prosty. A szczególnie ten, w którym pomijamy jajka. Dzięki temu wychodzą o wiele, wiele lepsze. Jak zatem zrobić kopytka bez jajek? Sprawdźmy. 

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Kopytka bez jajek. Świetny sposób na dodatek do obiadu 

Kopytka wielu osobom przywodzą na myśl babciną kuchnię. To danie z naszego dzieciństwa jest bardzo proste w przygotowaniu, ale trzeba zwrócić uwagę na drobne szczegóły, które zadecydują o idealnym smaku i teksturze naszych ziemniaczanych obłoczków.  

Całkiem niedawno dostałam przepis na kopytka bez jajek i zachwyciłam się. W końcu nie są twarde - wręcz przeciwnie, są puszyste jak chmurki. Zamiast jajek dodaję mąkę, a nawet dwie. Do masy na kopytka trzeba dodać dodatkową 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.  

Jak zrobić kopytka bez jajek? Sposób przygotowania krok po kroku 

Składniki: 

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej + 1 łyżka do ciasta + 2-3 łyżki do podsypania stolnicy, 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, 
  • 1 łyżeczka soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Bulwy odcedź i przeciśnij przez specjalną praskę lub dokładnie utłucz. Odstaw do przestudzenia. 
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę (200 g + 1 łyżkę), skrobię i sól. 
  3. Masę energicznie zagniataj, aż całość będzie jednolita i zwarta. Jeśli nie chce się lepić, dodaj jeszcze 1 łyżkę skrobi. 
  4. Ciasto podziel na cztery części, a każdą z nich roluj, by uzyskać szeroki wałek. Każdy z nich delikatnie spłaszcz, a następnie pod kątem wycinaj kopytka na szerokość około 2-3 centymetrów. 
  5. Gotowe kopytka gotuj w lekko osolonym wrzątku - czas to minuta od wypłynięcia.  
  6. Tak przygotowane kopytka podawaj z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzi cukier z masłem, sosy grzybowe, mięsne lub starty parmezan czy bułka tarta. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.