-
Haps
-
Jak przygotować
- Cząpuchy to hit mojej babci na tłusty czwartek. Gotowe w kilkanaście minut i puszyste jak marzenie
Cząpuchy to hit mojej babci na tłusty czwartek. Gotowe w kilkanaście minut i puszyste jak marzenie
Co na tłusty czwartek? Zapomnij o tradycyjnych pączkach. Moja babcia robiła najlepszą rzecz na świecie i to bez zagniatania ciasta drożdżowego. Cząpuchy babci Zosi to hit od kilkudziesięciu lat w mojej rodzinie.
Cząpuchy to najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Jak zbliżał się tłusty czwartek, babcia zawsze robiła oszukane pączki, które jako dziecko nazwałam cząpuchami - bo to przecież pączuchy na opak. Przepis jest bardzo łatwy i tak naprawdę moim zdaniem takie "pączki" są dużo smaczniejsze niż jakiekolwiek z cukierni. Najważniejszy jest twaróg, a babcia zawsze stawiała na konkretny. Szła do sąsiadki po półtłusty ser. Cząpuchy były mięciutkie, wilgotne i puszyste.
Cząpuchy babci Zosi - najlepsze na tłusty czwartek
Składniki:
- 250 g mąki pszennej niskiego typu,
- 250 g półtłustego, twarogu,
- 100 g śmietany 18 proc.,
- 2 żółtka średnich jaj,
- ok. 1/3 szklanki cukru,
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego,
- 2 płaskie łyżeczki sody,
- olej roślinny do głębokiego smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę, włóż do niej twaróg, dodaj żółtka i oba cukry. Następnie całość dokładnie wymieszaj, możesz użyć miksera na niewielkich obrotach.
- Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy uzyskasz już gładką, jednolitą kulę, podziel ciasto na części - tyle, ile chcesz uzyskać pączków. Następnie "ukulaj" je w dłoniach.
- Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim dużo oleju. Wrzucaj pączki partiami na gorący tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor (możliwe, że pod wpływem temperatury pączki same będą się obracać).
- Usmażone pączki połóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy lekko ostygną, oprósz je cukrem pudrem.