• Link został skopiowany

Biegnij do sklepu po ten składnik i zrób placki. Są nieporównywalnie lepsze od ziemniaczanych

Placki ziemniaczane to dla ciebie za mało i chcesz poczuć smak czegoś innego? Wystarczy, że wykorzystasz ten składnik i zrobisz najlepsze placki pod słońcem. Podawane z jogurtem lub sosem koperkowym staną się twoim ulubionym daniem.
Placki ziemniaczane
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Placki to klasyczne danie znane nam od lat. W zależności od naszych preferencji smakowych można je wykonać na wiele różnych sposobów. Zazwyczaj głównym składnikiem są warzywa, a ich wybór nie może być przypadkowy. Najpopularniejszym wyborem są ziemniaki i to właśnie je jemy od najmłodszych lat. Okazuje się, że nie tylko one nadają się do zrobienia takiego dania.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placuszki z pieczarek to nasza propozycja na pożywne i zdrowe danie obiadowe. Nie ma w nich grama ziemniaków, a lista składników jest okrojona. Domyślam się, że wszystkie potrzebne składniki masz już w domu. By zrobić takie placki wystarczy podsmażyć warzywa i wymieszać je z resztą składników. Podaje się je z domowym sosem, który dopełnia całość.

Przepis na placki grzybowe

Składniki

  • 500 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie ciepły, wrzuć na nie warzywo i podsmaż je na złoty kolor.
  2. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plastry. Dodaj je do cebuli, wymieszaj i podsmażaj przez kilka minut. W tym czasie nadmiar wody powinien wyparować.
  3. Warzywa zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Następnie umieść je w większej misce.
  4. Do warzyw dodaj jajka, mąkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  5. Na tej samej patelni, na której wcześniej były smażone warzywa ponownie rozgrzej tłuszcz. Formuj na nim zgrabne placki. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor.
  6. Po wysmażeniu odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj je na ciepło z dodatkiem śmietany lub sosem czosnkowym. 
Więcej o: