-
Haps
-
Jak przygotować
- Moja mama jest mistrzynią tego dania. Zdradziła mi przepis, który pamiętam z dzieciństwa
Moja mama jest mistrzynią tego dania. Zdradziła mi przepis, który pamiętam z dzieciństwa
Każdy z nas ma w pamięci takie danie, które kojarzy się z dzieciństwem. Gdy ja sięgam do niego pamięcią, przed oczami widzę ten obiad. Jest tak pyszny, że do dziś odtwarzam go dla swojej rodziny. Kombinacja smaków jest nie do podrobienia i nigdzie nie zjesz takiego połączenia.
Przygotowanie porządnego obiadu, który zaspokoi wszystkich członków rodziny nie jest zawsze takie proste. Czasem musimy walczyć z ich wybrednością, co może zniechęcić nas do gotowania. Na szczęście istnieją potrawy, które zawsze będą smakować każdemu. Jedną z nich jest potrawka z kurczaka, która nie tylko jest błyskawiczna w przygotowaniu, a także smakuje każdemu, kto jej spróbuje.
Zobacz wideo Potrawka z kurczaka - pyszności prosto z patelni
W moim domu taka potrawka była wykonywana bardzo często. Zawsze przyrządza się ją z mięsa, które zostało wyłowione z rosołu. Można także wykorzystać marchewki, które się w nim gotowały. Takie połączenia smaków, które na koniec zabielone jest kwaśną śmietaną to uczta dla podniebienia. Potrawkę podawaj z różnymi dodatkami. Moim zdaniem najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami.
Przepis na potrawkę z kurczaka
Składniki
- 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu,
- kilka ugotowanych marchewek z rosołu,
- 2 szklanki bulionu,
- 2 łyżki masła,
- czubata łyżka mąki pszennej,
- świeży koperek,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Z wcześniej przygotowanego rosołu wyjmij marchew oraz mięso. Odlej również 2 szklanki bulionu. Jeśli posiadasz mięso z kością, oddziel je od niej i poszarp na części. Marchew pokrój na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlej bulion, wrzuć mięso i marchew. Gotuj całość na niewielkim ogniu, staraj się nie doprowadzić płynu do wrzenia.
- Do małej miseczki odlej chochlę wywaru. Połącz go z kwaśną śmietaną i wlej powoli do reszty. Płyn powinien się zabielić.
- Na patelni rozpuść dwie łyżki masła. Na gorący tłuszcz wsyp mąkę, energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ważne jest, aby powstała zasmażka nie miała mącznych grudek.
- Gdy zasmażka będzie gotowa, wlewaj ją spokojnym strumieniem do bulionu, cały czas mieszaj. Konsystencja sosu powinna się zmieniać. Jeśli potrawka będzie za rzadka, ponownie przygotuj zasmażkę.
- Koperek drobno posiekaj i wrzuć go do przygotowanej potrawki. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj.
- Tak przygotowany sos podawaj z ulubionymi dodatkami. W moim domu serwowano go z ziemniakami, lecz ryż i makaron także świetnie do niego pasują.