Moja mama jest mistrzynią tego dania. Zdradziła mi przepis, który pamiętam z dzieciństwa

Każdy z nas ma w pamięci takie danie, które kojarzy się z dzieciństwem. Gdy ja sięgam do niego pamięcią, przed oczami widzę ten obiad. Jest tak pyszny, że do dziś odtwarzam go dla swojej rodziny. Kombinacja smaków jest nie do podrobienia i nigdzie nie zjesz takiego połączenia.

Przygotowanie porządnego obiadu, który zaspokoi wszystkich członków rodziny nie jest zawsze takie proste. Czasem musimy walczyć z ich wybrednością, co może zniechęcić nas do gotowania. Na szczęście istnieją potrawy, które zawsze będą smakować każdemu. Jedną z nich jest potrawka z kurczaka, która nie tylko jest błyskawiczna w przygotowaniu, a także smakuje każdemu, kto jej spróbuje.

Zobacz wideo Potrawka z kurczaka - pyszności prosto z patelni

W moim domu taka potrawka była wykonywana bardzo często. Zawsze przyrządza się ją z mięsa, które zostało wyłowione z rosołu. Można także wykorzystać marchewki, które się w nim gotowały. Takie połączenia smaków, które na koniec zabielone jest kwaśną śmietaną to uczta dla podniebienia. Potrawkę podawaj z różnymi dodatkami. Moim zdaniem najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami.

Przepis na potrawkę z kurczaka

Składniki

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu,
  • kilka ugotowanych marchewek z rosołu,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki masła,
  • czubata łyżka mąki pszennej,
  • świeży koperek,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Z wcześniej przygotowanego rosołu wyjmij marchew oraz mięso. Odlej również 2 szklanki bulionu. Jeśli posiadasz mięso z kością, oddziel je od niej i poszarp na części. Marchew pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlej bulion, wrzuć mięso i marchew. Gotuj całość na niewielkim ogniu, staraj się nie doprowadzić płynu do wrzenia.
  3. Do małej miseczki odlej chochlę wywaru. Połącz go z kwaśną śmietaną i wlej powoli do reszty. Płyn powinien się zabielić.
  4. Na patelni rozpuść dwie łyżki masła. Na gorący tłuszcz wsyp mąkę, energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ważne jest, aby powstała zasmażka nie miała mącznych grudek.
  5. Gdy zasmażka będzie gotowa, wlewaj ją spokojnym strumieniem do bulionu, cały czas mieszaj. Konsystencja sosu powinna się zmieniać. Jeśli potrawka będzie za rzadka, ponownie przygotuj zasmażkę.
  6. Koperek drobno posiekaj i wrzuć go do przygotowanej potrawki. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj.
  7. Tak przygotowany sos podawaj z ulubionymi dodatkami. W moim domu serwowano go z ziemniakami, lecz ryż i makaron także świetnie do niego pasują.
Więcej o:
Copyright © Agora SA