Niektórzy z nas nie potrafią sobie wyobrazić obiadu bez mięsa. Jeśli jesteś taką osobą, to ten przepis jest dla ciebie. Tak podana wieprzowina jest krucha, ale dalej soczysta i pełna smaku. Wszystko to zasługa odpowiedniej obróbce. Daj jej czas, a będzie lepsza od schabowych.
Fot. iStock, cislander
REKLAMA
REKLAMA
Kotlety duszone to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy doceniają dobrze przygotowane mięso. Ich delikatność i soczystość sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Mięso duszone jest w aromatycznych przyprawach i warzywach. Dzięki takiej obróbce nabiera głębi smaku i staje się niezwykle soczyste i miękkie. Ta metoda przygotowania pozwala mięsu doskonale się zeszklić, zachowując jednocześnie jego wilgotność i smak.
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety rybne
Kotlety w takim wydaniu to danie obiadowe pełne smaku. Jest idealną alternatywą dla dobrze nam znanych schabowych. Jednak w tym przypadku omijamy proces panierowania i nie musimy brudzić rąk. Podanie ich na niedzielny obiad to będzie strzał w dziesiątkę.
Przepis na kotlety duszone
Składniki
4 plastry mięsa wieprzowego,
2 cebule,
2 marchewki,
2 ząbki czosnku,
250 ml bulionu,
2 łyżki oleju,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
szczypta chili,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Kawałki mięsa delikatnie rozbij i obsyp z dwóch stron solą, pieprzem papryką i chili. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej wieprzowinę. Następnie odłóż je na talerz i zajmij się warzywami.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchew i czosnek umieść na patelni, na której wcześniej podsmażane było mięso. Zeszklij je i dodaj marchew. Wymieszaj, smaż przez następne kilka minut.
Wysmażone mięso przełóż ponownie na patelnię, na której teraz znajdują się warzywa. Całość zalej bulionem i duś na wolnym ogniu około 40 minut. W tym czasie całość powinna stać się miękka i soczysta.
Przygotowane kotlety duszone podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie są to ziemniaki i surówka. Smacznego!