Proste mięso bez kombinowania dla tych, którzy mają dość schabowych. Jest soczyste i miękkie

Niektórzy z nas nie potrafią sobie wyobrazić obiadu bez mięsa. Jeśli jesteś taką osobą, to ten przepis jest dla ciebie. Tak podana wieprzowina jest krucha, ale dalej soczysta i pełna smaku. Wszystko to zasługa odpowiedniej obróbce. Daj jej czas, a będzie lepsza od schabowych.

Kotlety duszone to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy doceniają dobrze przygotowane mięso. Ich delikatność i soczystość sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Mięso duszone jest w aromatycznych przyprawach i warzywach. Dzięki takiej obróbce nabiera głębi smaku i staje się niezwykle soczyste i miękkie. Ta metoda przygotowania pozwala mięsu doskonale się zeszklić, zachowując jednocześnie jego wilgotność i smak.

Zobacz wideo Kotlety rybne

Kotlety w takim wydaniu to danie obiadowe pełne smaku. Jest idealną alternatywą dla dobrze nam znanych schabowych. Jednak w tym przypadku omijamy proces panierowania i nie musimy brudzić rąk. Podanie ich na niedzielny obiad to będzie strzał w dziesiątkę.

Przepis na kotlety duszone

Składniki

  • 4 plastry mięsa wieprzowego,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml bulionu,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta chili,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kawałki mięsa delikatnie rozbij i obsyp z dwóch stron solą, pieprzem papryką i chili. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej wieprzowinę. Następnie odłóż je na talerz i zajmij się warzywami.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchew i czosnek umieść na patelni, na której wcześniej podsmażane było mięso. Zeszklij je i dodaj marchew. Wymieszaj, smaż przez następne kilka minut.
  3. Wysmażone mięso przełóż ponownie na patelnię, na której teraz znajdują się warzywa. Całość zalej bulionem i duś na wolnym ogniu około 40 minut. W tym czasie całość powinna stać się miękka i soczysta.
  4. Przygotowane kotlety duszone podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie są to ziemniaki i surówka. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.