Przygotowanie obłędnego chrustu wcale nie jest trudne. Sekretem receptury sprzed lat jest po prostu użycie jak najlepszej jakości składników oraz trik z żółtkami. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne faworki, które będą smakowały jak u babci.
Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"
Chrust jak u babci. Nie zapomnij o triku z żółtkami
Idealny smak domowych, chrupiących, a jednocześnie kruchych faworków leży w prostym swojskim składzie. Robiąc je, zdecydowanie warto postawić na wiejskie jajka oraz w miarę możliwości wiejską śmietanę. Nie może też zapomnieć o odrobinie alkoholu i cukru waniliowego, który nada całości smak i charakter. Warto też postawić na jak najlepszy tłuszcz do smażenia faworków, czyli smalec.
Składniki:
- 7 żółtek,
- 2 szklanki pszennej mąki,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka spirytusu,
- tłuszcz do smażenia - najlepiej swojski smalec.
Domowe faworki jak u babci. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie faworków rozpoczynamy od przesiania mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia do dużej miski. Suche produkty dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy żółtka oraz kwaśną śmietanę.
- Tak przygotowane ciasto energicznie zagniatamy. Należy pamiętać, aby było jasne, elastyczne, a wszystkie produkty dobrze połączyły się ze sobą.
- Oprószamy mąką stolnicę i wykładamy na nią ciasto. Wcześniej napowietrzamy je, rzucając nim kilka razy. Po takim zabiegu odkładamy ciasto na kwadrans leżakowania pod przykryciem.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie płaty. Kroimy ciasto na paseczki długości 10-15 cm i szerokości 3-4 cm. W środku każdego z nich robimy nacięcie, przekładamy końce tak, by uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt kokardy.
- Chrust smażymy na rozgrzanym smalcu. Ważne, by robić to partiami, tak, aby wszystkie ciasteczka ładnie się zarumieniły. Po tym czasie odsączamy chrust z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!