Kupowanie większej ilości owoców zna chyba każdy. Niestety nie zawsze jesteśmy w stanie je wszystkie zjeść, a wyrzucenie ich do kosza jest bolesne. Jeśli więc masz w swojej kuchni dojrzałe banany, możesz zrobić z nich przepyszny deser. Bananowiec to słodka propozycja dla tych, którzy przepadają za słodyczą i ciastami.
Zobacz wideo Monkey bread - nietypowy deser [PRZEPIS]
Ciasto bananowe oprócz owoców ma w sobie mieszankę aromatycznych składników. Można w nim wyczuć nutę wanilii, a także cynamonu. Jeśli jesteś fanem czekolady, jej dodatek również będzie strzałem w dziesiątkę. Tak naprawdę do tego deseru można dodać wiele produktów i w każdym wariancie smakowym będzie przepyszne.
Przepis na bananowca
Składniki
- 3 dojrzałe banany,
- 320 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 150 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 150 ml mleka.
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 180°C, blaszkę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodaj do całości sól.
- Do drugiej miski wrzuć masło, cukier i utrzyj składniki na puszystą masę. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, cynamon i rozgniecione widelcem banany. Mieszaj do połączenia.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, na przemian z mlekiem, mieszając delikatnie. Gotowe ciasto wylej do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut, lub do momentu gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
- Po tym czasie wyjmij wypiek z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem możesz oblać go czekoladą lub obsypać cukrem pudrem.