Zamiast wyrzucić, rozgnieć i zrób ciasto. Ono zawsze się udaje, a sąsiedzi będą pytać, co tak pachnie

Jeśli masz na swoim kuchennym blacie te owoce, to możesz zrobić jedno z lepszych ciast na świecie. Jest odpowiednio wilgotne, miękkie, a jego aromat rozchodzi się po całym domu. Jedna porcja to za mało, więc przygotuj się, że każdy poprosi o dokładkę.

Kupowanie większej ilości owoców zna chyba każdy. Niestety nie zawsze jesteśmy w stanie je wszystkie zjeść, a wyrzucenie ich do kosza jest bolesne. Jeśli więc masz w swojej kuchni dojrzałe banany, możesz zrobić z nich przepyszny deser. Bananowiec to słodka propozycja dla tych, którzy przepadają za słodyczą i ciastami.

Zobacz wideo Monkey bread - nietypowy deser [PRZEPIS]

Ciasto bananowe oprócz owoców ma w sobie mieszankę aromatycznych składników. Można w nim wyczuć nutę wanilii, a także cynamonu. Jeśli jesteś fanem czekolady, jej dodatek również będzie strzałem w dziesiątkę. Tak naprawdę do tego deseru można dodać wiele produktów i w każdym wariancie smakowym będzie przepyszne.

Przepis na bananowca

Składniki

  • 3 dojrzałe banany,
  • 320 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół  łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 150 ml mleka.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C, blaszkę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodaj do całości sól.
  3. Do drugiej miski wrzuć masło, cukier i utrzyj składniki na puszystą masę. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, cynamon i rozgniecione widelcem banany. Mieszaj do połączenia.
  4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, na przemian z mlekiem, mieszając delikatnie. Gotowe ciasto wylej do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
  5. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut, lub do momentu gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
  6. Po tym czasie wyjmij wypiek z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem możesz oblać go czekoladą lub obsypać cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.