Z każdej strony słyszymy coraz to nowsze propozycje śniadaniowe. Dochodzimy więc do wniosku, że klasyczne kanapki trzeba odłożyć w niepamięć. By je zastąpić, sięgnij po tureckie śniadanie, któremu trudno się oprzeć. Łączy w sobie co najlepsze i jest sycące.
Fot. Shutterstock, Mehmet Cetin
REKLAMA
REKLAMA
Menemen to tradycyjne tureckie danie śniadaniowe, które znane jest z prostoty i szybkiego przygotowania. To połączenie jajek z pomidorami, papryką i przyprawami. Mogłoby się wydawać, że jest to po prostu szakszuka, jednak znacznie się od siebie różnią. W szakszuce jajka zostają podsmażone z warzywami, a w tym przypadku są one wymieszane z całością.
REKLAMA
Zobacz wideo Jajka w cieście francuskim
Charakterystyczną cechą menemen jest intensywny smak warzyw, które łączą się z jajkami. To danie można podawać na wiele sposobów - na chrupiącym chlebie, jako dodatek do śniadania czy lekkiego obiadu. Świeże zioła, takie jak natka pietruszki czy świeża mięta, dodają menemenowi dodatkowej świeżości i intensyfikują jego smak.
Przepis na turecką jajecznicę menemen
Składniki
4 jajka,
200 g krojonych pomidorów z puszki,
czerwona papryka,
pół cebuli,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki masła,
sól,
pieprz,
szczypta słodkiej papryki w proszku,
szczypta ostrej papryki w proszku,
pietruszka do posypania.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej dwie łyżeczki masła. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na gorący tłuszcz. W międzyczasie zajmij się papryką. Umyj ją, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry. Czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę.
Gdy cebula lekko się zarumieni, wrzuć całą resztę warzyw. Zamieszaj i trzymaj na ogniu przez kilka minut.
Gdy ten czas minie, a papryka stanie się miękka i wysmażona wlej na patelnię pomidory z puszki. Gotuj całość do momentu całkowitego odparowania nadmiaru wody. Na koniec dodaj składnikom nieco smaku. Dopraw je solą, pieprzem i obiema paprykami, wymieszaj.
Do tak przygotowanych warzyw wbij jajka i energicznie wymieszaj. W ten sposób wymieszają się one z warzywami i stworzą turecką jajecznicę. Przed podaniem obsyp danie posiekaną natką pietruszki.