Szakszuka i klasyczna jajecznica chowają się przy tureckiej wersji. Robię ją codziennie

Z każdej strony słyszymy coraz to nowsze propozycje śniadaniowe. Dochodzimy więc do wniosku, że klasyczne kanapki trzeba odłożyć w niepamięć. By je zastąpić, sięgnij po tureckie śniadanie, któremu trudno się oprzeć. Łączy w sobie co najlepsze i jest sycące.

Menemen to tradycyjne tureckie danie śniadaniowe, które znane jest z prostoty i szybkiego przygotowania. To połączenie jajek z pomidorami, papryką i przyprawami. Mogłoby się wydawać, że jest to po prostu szakszuka, jednak znacznie się od siebie różnią. W szakszuce jajka zostają podsmażone z warzywami, a w tym przypadku są one wymieszane z całością.

Zobacz wideo Jajka w cieście francuskim

Charakterystyczną cechą menemen jest intensywny smak warzyw, które łączą się z jajkami. To danie można podawać na wiele sposobów - na chrupiącym chlebie, jako dodatek do śniadania czy lekkiego obiadu. Świeże zioła, takie jak natka pietruszki czy świeża mięta, dodają menemenowi dodatkowej świeżości i intensyfikują jego smak.

Przepis na turecką jajecznicę menemen

Składniki

  • 4 jajka,
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki,
  • czerwona papryka,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • pietruszka do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej dwie łyżeczki masła. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na gorący tłuszcz. W międzyczasie zajmij się papryką. Umyj ją, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry. Czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Gdy cebula lekko się zarumieni, wrzuć całą resztę warzyw. Zamieszaj i trzymaj na ogniu przez kilka minut.
  3. Gdy ten czas minie, a papryka stanie się miękka i wysmażona wlej na patelnię pomidory z puszki. Gotuj całość do momentu całkowitego odparowania nadmiaru wody. Na koniec dodaj składnikom nieco smaku. Dopraw je solą, pieprzem i obiema paprykami, wymieszaj.
  4. Do tak przygotowanych warzyw wbij jajka i energicznie wymieszaj. W ten sposób wymieszają się one z warzywami i stworzą turecką jajecznicę. Przed podaniem obsyp danie posiekaną natką pietruszki.
Więcej o: